Έχει τη φήμη μυστικοπαθούς μάνατζερ ο οποίος αποφεύγει να μιλά δημόσια και του οποίου το πρόσωπο δεν είναι αναγνωρίσιμο ούτε σε πολλούς εργαζόμενους της εταιρείας. Ο Σκάι Σου (Sky Xu γνωστός κι ως Chris Xu) όμως είναι από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες της Κίνας αφού έχει ιδρύσει και διοικεί τον όμιλο λιανικών πωλήσεων ρούχων Shein -τον οποίο μάλιστα ενδιαφέρεται τώρα να τον βάλει στο χρηματιστήριο.

Ο ίδιος ανήκει στους πλουσιότερους ανθρώπους όχι μόνο της Κίνας αλλά και του πλανήτη, με περιουσία που το Forbes εκτιμά ότι ξεπερνά τα 11 διd. δολάρια – κι ας μην κρατά τόσο υψηλό προφίλ όπως άλλοι συμπατριώτες του όπως ο Τζακ Μα της Alibaba ή ο Πόνι Μα της Tencent. Η Shein έχει πλέον αναδειχτεί ως νέος γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου με δεκάδες εκατομμύρια πελάτες από όλο τον κόσμο.

Temu: Κόλπο δημοσίων σχέσεων η αγωγή στην Shein;

Η πορεία προς την επιτυχία

Πρόκειται για μακρά διαδρομή για τη Shein, την οποία ίδρυσε ο Σου στην Ναντζίνγκ της Κίνας το 2008. Η εταιρεία έχει σήμερα σαν έδρα τη Σιγκαπούρη και το 2022 αναδείχτηκε ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων ειδών μόδας. Η εταιρεία βασίζεται για τις πωλήσεις στις πολύ προσιτές τιμές της.

Ο Σου γεννήθηκε το 1984 στην βιομηχανική πόλη Ζίμπο της επαρχίας Σαντονγκ. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κι ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Qingdao άρχισε να πειραματίζεται με διαδικτυακές πωλήσεις που απευθύνονταν κυρίως σε ξένους. Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Dianwei Information Technology η οποία επικεντρώθηκε αρχικά σε νυφικά και το 2012 ονόμασε το σάιτ σε SheInside. Το 2015 οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν σε άλλα ρούχα για γυναίκες, έγινε αλλαγή του ονόματος σε Shein και η εταιρεία παρουσίασε την ομώνυμη εφαρμογή παραγγελιών. Η εφαρμογή αυτή μέσα σε λίγα χρόνια αναδείχτηκε τελικά σε μια από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο και ο Σου αναζητά τώρα επενδυτές για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την εταιρεία του.

Το επιχειρηματικό του μοντέλο

Ο Σου έχει το δικό του μυστικό για την επιτυχία. Υπό την ηγεσία του η Shein κατάφερε να δημιουργήσει ιδιαίτερα αποδοτική αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να προβλέψει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη ζήτηση των πελατών για συγκεκριμένα προϊόντα τους και να καλύψει τις προτιμήσεις αυτές, δείχνουν στοιχεία από έρευνα της Wall Street Journal.

Το μοντέλο που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις είναι να δίνονται αρχικά παραγγελίες στις μονάδες παραγωγής για μικρές ποσότητες μόνο, ώστε να δοκιμαστεί η ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα. Εάν η ζήτηση αυτή αποδειχτεί ισχυρή, τότε ο αριθμός των παραγγελιών αυτών από την εταιρεία μεγαλώνει ανάλογα. Επίσης η εταιρεία θεωρείται ότι συνεργάζεται κυρίως με μικρότερους παραγωγούς, οι οποίοι όμως είναι πολλοί στον αριθμό, με στόχο να υπάρχει ευελιξία.

Αυτό το μοντέλο λειτουργίας διασφαλίζει ότι η Shein μπορεί να κυκλοφορεί χιλιάδες νέα στυλ ρούχων σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να πουλά σχεδόν όλο το στοκ που διατηρεί στις αποθήκες και να καλύπτει άμεσα τυχόν ελλείψεις με νέες παραγγελίες. Η Shein αναφέρει ότι μόνο το 2% των ρούχων της παραμένει απούλητο και μένει στις αποθήκες, ποσοστό που βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του κλάδο και υπολογίζεται σε 30%, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια η Shein υπό τον Σου έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει μια πιο παγκόσμια ταυτότητα ώστε να μην συνδέεται μόνο με την Κίνα και για το λόγο αυτό μετέφερε την έδρα της στη Σιγκαπούρη. Επίσης η εταιρεία έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει αλυσίδες εφοδιασμού σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή