Υποχωρεί το δολάριο με τους  επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή νέων ενδείξεων για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει τον ετήσιο στόχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για 2%.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε τελευταία πτώση 0,04% την ημέρα στα 101,59. Έχει υποχωρήσει από το υψηλό 20ετίας των 114,78 στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 και βαδίζει για ετήσιες απώλειες περίπου 1,84%. Το αμερικανικό νόμισμα οδεύει να σημειώσει την χειρότερη επίδοση του από το 2020, καθώς η προσδοκάς μείωσης των επιτοκίων το καθιστά λιγότερο ελκυστικό έναντι των άλλων νομισμάτων.

Wall Street: Με το βλέμμα στο 2024 και στη Fed

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί αισθητά το 2024, αλλά η Fed αναμένεται επίσης να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι η ψαλίδα μεταξύ του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και του πραγματοποιούμενου πληθωρισμού δεν θα διευρυνθεί πολύ.

Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί πολύ ταχύτερα από το επιτόκιο αναφοράς της Fed μπορεί να συσφίγξει  τις νομισματικές συνθήκες περισσότερο από ό,τι σκοπεύουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σκληρής οικονομικής προσγείωσης.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι τιμές στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε περισσότερα από 3-1/2 χρόνια, ωθώντας την ετήσια αύξηση του πληθωρισμού περαιτέρω κάτω από το 3% και ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ευρώ- γεν και bitcoin

Οι κινήσεις των νομισμάτων είναι συγκρατημένες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, ωστόσο, καθώς οι αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ, μεταξύ άλλων, είναι κλειστές.Επιπλέον πολλοί Αμερικανοί επενδυτές είναι επίσης σε διακοπές μέχρι το νέο έτος.

Το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,01% στα 1,1024 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα έχει αυξηθεί από το χαμηλό 20ετίας των 0,9528 δολαρίων στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 και βρίσκεται σε τροχιά για κέρδη 2,90% φέτος.

Το δολάριο κέρδισε 0,02% έναντι του γεν και διαμορφώθηκε στα 142,42. Το δολάριο έφτασε στο υψηλό 32 ετών των 151,94 γεν στις 24 Οκτωβρίου 2022 και έφτασε κοντά στο να φτάσει ξανά σε αυτό το επίπεδο τον περασμένο μήνα, πριν το ιαπωνικό νόμισμα ανακάμψει. Το δολάριο βρίσκεται σε ρυθμό για κέρδη έναντι του γιεν της τάξης του  8,63% φέτος.

Το γεν έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο πρόσφατο υψηλό πέντε μηνών, λόγω της εκτίμησης ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα μπορούσε σύντομα να σημάνει το τέλος της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της. Για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και του 2023, η πολιτική αυτή κράτησε το ιαπωνικό νόμισμα υπό πίεση, καθώς άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν επιθετικούς κύκλους αύξησης των επιτοκίων.

Στα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin σημείωνε πτώση της τάξης του 2,20% στα 42.633 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές