Διεύρυνε τα κέρδη που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το πετρέλαιο. Την άνοδο των τιμών τροφοδοτούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, ενισχύοντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Ενώ οι ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων και οι συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε ανάκαμψη των τιμών του αργού, η ανακοίνωση της Maersk για την επανεκκίνηση των ναυτιλιακών δρομολογίων μέσω της υδάτινης οδού έχει μετριάσει σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες για την προσφορά, εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της CMC Market, Λίον Λι.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα την τελευταία Τρίτη του 2023

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent σημείωναν άνοδο κατά 1,19 δολάρια ή 1,5% στα 80,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 94 σεντς ή 1,3% στα 74,50 δολάρια.

«Η έλλειψη διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου αντισταθμίζει τη στήριξη των τιμών από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνο Σταουνόβο, προσθέτοντας ότι οι συναλλαγές είναι ισχνές και το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σ’ ένα στενό εύρος τιμών που είναι χαρακτηριστικό των περιόδων διακοπών.

Ο όγκος είναι μικρός επειδή ορισμένες αγορές είναι κλειστές λόγω αργιών.

Η Μέση Αναταλή σε αναταραχή

Και οι δύο δείκτες αναφοράς του πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη κοντά στο 3% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία δημιούργησαν αναταραχές στην παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο, ενώ η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν σταματήσει να στέλνουν πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και επέβαλαν προσαυξήσεις για την επαναδρομολόγηση των πλοίων. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τη διώρυγα του Σουέζ, μια σημαντική ναυτιλιακή διαδρομή που χρησιμοποιείται περίπου από το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η γερμανική Hapag-Lloyd θα αποφασίσει την Τετάρτη πώς θα προχωρήσει με τα δρομολόγιά της στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την αναστολή των αποστολών εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωσή της

Δύο εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα αναφέρθηκαν από σκάφος που έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης σήμερα Τρίτη, λίγο μετά τον εντοπισμό δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφερε βρετανική ναυτική αρχή.

Το Ισραήλ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα προέβη σε αντίποινα στο Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν για επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον του, καθώς ο πόλεμος με τους παλαιστίνιους μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διευρύνεται και σε άλλες περιοχές της περιοχής.

Ξεχωριστά, ο παρατηρητής για τα πυρηνικά του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ιράν έχει αντιστρέψει μια πολύμηνη επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα έως 60%, κοντά σε οπλικό βαθμό.

Το πετρέλαιο βρήκε επίσης στήριξη από τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities