Η Carlin Putman από το Χιούστον του Τέξας εργάστηκε στην AIG για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Νωρίτερα φέτος, έχασε τη δουλειά της. Ήταν συντετριμμένη, σύμφωνα με το Aljazeera. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο ασφαλιστικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι θα απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένης της Putman.

Το 2022, ο Peter Zaffino της AIG ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO σε ολόκληρο τον κλάδο ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων. Κέρδισε περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι – τα περισσότερα από τα οποία προήλθαν από επιχορηγήσεις μετοχών.

Εταιρικοί κολοσσοί: Αντί για καλή χρονιά… απολύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών Equilar, αυτό καθιστά τον Zaffino τον τρίτο πιο ακριβοπληρωμένο CEO με βάση τα έσοδα σε όλη την εταιρική Αμερική.

Η AIG δεν έχει αναλάβει καμία δημόσια δέσμευση προς τα κορυφαία στελέχη της να υποστούν οποιαδήποτε περικοπή μισθών εν μέσω των απολύσεων. Η AIG δεν απάντησε στο αίτημα του Al Jazeera για σχόλιο.

Η AIG δεν έχει ακόμη εκδώσει τη δήλωση πληρεξουσίου της – το έγγραφο που δημοσιεύει μια εταιρεία καθώς ζητά ψήφους μετόχων πριν από την ετήσια συνέλευση των μετόχων και το οποίο περιλαμβάνει αποζημίωση στελεχών για το έτος. Η πιο πρόσφατη της AIG ήταν τον Μάρτιο. Όπως και οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, θα εκδώσει την επόμενη το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Άλλες εταιρείες απάντησαν στις ερωτήσεις του Al Jazeera, αλλά δήλωσαν ότι η αποζημίωση των στελεχών δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Η T-Mobile, για παράδειγμα, δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες του πακέτου αποζημίωσης του CEO Mike Sievert τον Απρίλιο, όπως έκαναν οι Pfizer, Morgan Stanley, Ford, GoDaddy και πολλοί άλλοι.

Ενώ η εταιρική Αμερική κινήθηκε γρήγορα σχετικά με τις απολύσεις, η συζήτηση για τις αποζημιώσεις συνεχίζεται, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν. Αυτό στέλνει ένα ανάμεικτο μήνυμα σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας που οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Τον Ιανουάριο, η Salesforce απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της. Ο διευθύνων σύμβουλος Marc Benioff κατηγόρησε τις οικονομικές συνθήκες.

Οι απολύσεις ήρθαν παρά την αύξηση ρεκόρ θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2022, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – το δεύτερο υψηλότερο σε 40 χρόνια. Εξαιρουμένου αυτού του μήνα, τα στοιχεία για τον οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, η οικονομία πρόσθεσε περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2023.

Τον Οκτώβριο, ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού κατά 60% από την κορύφωσή του τον Ιούνιο του 2022.Ταυτόχρονα, η Salesforce ανακοίνωσε έσοδα 8,2 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.

Απολύεις, ανταμοίβεσαι

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι συχνά ανταμείβονται για τις απολύσεις, επειδή η Wall Street το βλέπει ως σημάδι ότι ο διευθύνων σύμβουλος λαμβάνει σκληρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία είναι κακή και αδύνατη τόσο συχνά που θα δει μια άνοδο στην τιμή της μετοχής τους μετά από μια απόλυση», δήλωσε η Sarah Anderson, διευθύντρια του Global Economy Project στο Institute For Policy Studies, είπε στο Al Jazeera.

“Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος οι μέτοχοι να ζητήσουν το κεφάλι του διευθύνοντος συμβούλου ή ακόμη και να μειώσουν τα μπόνους τους, επειδή οι μέτοχοι είναι ευχαριστημένοι όταν η τιμή της μετοχής ανεβαίνει”, πρόσθεσε.

Σε επιστολή προς το προσωπικό, ο Benioff είπε εν μέρει ότι «προσλάβαμε πάρα πολλούς ανθρώπους που οδήγησαν σε αυτή την οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζουμε τώρα και αναλαμβάνω την ευθύνη γι ‘αυτό».

Ωστόσο, αναλυτές όπως ο Dan Ives της Wedbush χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα του πρώτου Q1 της Salesforce «αριστούργημα». Ο Marc Benioff έκανε τον γύρο της επιχειρηματικής ειδησεογραφικής τηλεόρασης για να παρουσιάσει την έκθεση κερδών του και σπάνια ρωτήθηκε για τις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, ακόμη και όταν ο μισθός του Benioff αυξήθηκε κατά 4% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Equilar.

Η Salesforce έχει προσθέσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας μετά τις πρόσφατες περικοπές. Ο Benioff δεν δεσμεύτηκε να υποστεί καμία περικοπή μισθού. Η Salesforce δεν απάντησε στο αίτημα του Al Jazeera για σχόλιο.

Παρά τους ούριους ανέμους στην οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το Layoffs.fyi – μια πλατφόρμα που παρακολουθεί τις απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας – υπήρξαν περισσότερες από 260.000 απολύσεις στον τομέα.

Σύμφωνα με έκθεση των Challenger, Gray και Christmas, υπήρξαν περίπου 20.000 απολύσεις στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης το 2023. Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου περιέκοψε 78.000 θέσεις εργασίας και ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης περιέκοψε περίπου 57.000.

Ανέγγιχτοι οι μισθοί των CEOs

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι φέτος, σπάνια κόβονται οι μισθοί στα διευθυντικά στελέχη. Το Al Jazeera αξιολόγησε περισσότερες από 90 εταιρείες σε πολλούς κλάδους για να δει ποιος επέλεξε να μειώσει την αμοιβή του το περασμένο έτος.

Αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους θα κόψουν τους μισθούς τους. Τον Φεβρουάριο, η Twillio ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Jeff Lawson, θα υποστεί μείωση μισθού σχεδόν 50%. Η Micron Tech ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της θα υποστεί μείωση μισθού περίπου 20%. Ο David Solomon της Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι επίσης πως θα μειώσει τον μισθό του. Ο Sundar Pichai της Alphabet δήλωσε ότι δεν θα λάβει μπόνους φέτος.

Το πόσο σημαντικά είναι αυτά, ποικίλλει. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση του Pichai έρχεται μόνο μετά από μια τεράστια αύξηση αποζημίωσης για το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Equilar, αυτό ήταν μια αύξηση 3.474% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πιο αξιοσημείωτη περικοπή μισθού ήταν στο Zoom Communications. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Eric Yuan έγινε πρωτοσέλιδο νωρίτερα φέτος, αφού ανακοίνωσε ότι θα λάβει μείωση μισθού 98% εν μέσω απολύσεων στον γίγαντα τηλεδιάσκεψης, ο οποίος αυξήθηκε σε δημοτικότητα του προγράμματος στην καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ανέλαβε την ευθύνη για τις υπερπροσλήψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή