Σταθερά σε θετικά εδάφη κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να έχει τη δυναμική που χρειάζεται προκειμένου να διαπεράσει και πάλι τις 1.300 μονάδες και να εισέλθει στο νέο έτος με καλύτερες τεχνικές προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 1.296,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.131,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,01% στις 1.068,42 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακές διακυμάνσεις με χαμηλό τζίρο

Έτος ορόσημο το 2023

Το ΧΑ οδεύει προς την έκτη καλύτερη χρονιά της ιστορία της, και με τον γενικό δείκτη κοντά σε υψηλά επτά ετών. Ωστόσο, οι συγκρίσεις δεν θα πρέπει να είναι απόλυτες, δεδομένου ότι η σύνθεση της αγοράς, αλλά και η ποιότητα της πλειονότητας των τίτλων του πλέον είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την επταετία που προηγήθηκε. Και αυτά τα στοιχεία είναι που συντηρούν τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει και η Beta Securities, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι εισηγμένες εταιρίες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Παράλληλα το εγχείρημα της ένταξης του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές θα επιφέρει αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.

Παρόλα αυτά η αγορά βρίσκεται σε «αναμονή», συσσωρεύοντας σε ένα στενό εύρος. Αλλά δεν υπάρχουν υπερβολές, με τους περισσότερους αγοραστές να επιδίδονται σε rotation ανά κλάδο μιας και οι τζίροι είναι σε χαμηλές πτήσεις. Η ζώνη των 1.325-1.350 μονάδων είναι το κλειδί για την συνέχεια προς την ανοδική κατεύθυνση, με τις 1.258 μονάδες να είναι η στήριξη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Autohellas και Εθνική σημειώνουν κέρδη 1,98% και 1,71% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Σαράντης, Aegean, Cenergy, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Quest, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μετβαολή είναι οι ΟΤΕ και η Eurobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος στο «και ένα» – Κέρδη από ΟΤΕ, Εθνική και τζίρο από Μυτιληναίο
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Μικρή άνοδος στο «και ένα» για το ΧΑ - Κέρδη από ΟΤΕ, Εθνική και τζίρο από Μυτιληναίο

Οι συναλλαγές στην αγορά παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν, καθώς επέδρασαν οι αργίες τόσο στις ΗΠΑ (Memorial Day) όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Bank Holiday)