Προ των πυλών βρίσκονται πλέον οι προεδρικές εκλογές του 2024, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να βλέπει την πλάτη του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις. Ένας από τους παράγοντες που η δημοτικότητα του έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, είναι οι αποφάσεις του στην εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι συγκρούεται με ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος , λόγω της στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το BBC, έχουν διενεργηθεί δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος έρχεται σε αντιπαράθεση με τους νεότερους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην πολιτική αυτή. Αυτή είναι μία αιτία ανησυχίας για τους Δημοκρατικούς, καθώς η αντίθεση στις πολιτικές του Μπάιντεν θα μπορούσε να απειλήσει έναν βασικό πυλώνα υποστήριξης στον οποίο στηρίχθηκε ο πρόεδρο, στις εκλογές του 2020.

Εικόνες πολέμου

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι νέοι ψηφοφόροι έχουν δει στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες πολέμου και καταστροφής από το εσωτερικό της Γάζας. Έχουν παρακολουθήσει τον αριθμό των νεκρών καθώς αυτός έχει πλέον φτάσει πάνω από 20.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ταυτόχρονα, παρακολούθησαν τον κ. Μπάιντεν να υποστηρίζει δημοσίως τη προσπάθεια του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς, αφού αυτή και οι συμμαχικές ομάδες σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Συνεχίζει να κρατάει περίπου 100 ομήρους στη Γάζα.

Έφτα στους δέκα νέους αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπάιντεν στο Ισραήλ

Το BBC εξέτασε έρευνα δημοσκοπήσεων και μίλησε με έξι νέους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών από τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία και οι συνεντεύξεις φαίνεται να δείχνουν μια αυξανόμενη αίσθηση πολιτικής διχόνοιας μεταξύ των νέων ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών του 2024.

Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ηλικίας 18-29 ετών δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή υπόθεση έναντι του Ισραήλ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times/Siena. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-29 ετών είχαν επικριτικές απόψεις για το Ισραήλ και την αντεπίθεσή του κατά της Χαμάς σε όλους τους τομείς, ενώ οι μεγαλύτερες γενιές είχαν πιο ευνοϊκές απόψεις για τη χώρα.

Αν και η σαφής πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων – 57% – αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση, οι νέοι ψηφοφόροι έχουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις. Συνολικά το 72% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 ετών αποδοκιμάζει τις προσπάθειες του κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Times/Siena.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί βασίστηκαν στην προσέλευση των νέων ψηφοφόρων για να τους ωθήσουν στη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020 και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Ο μηχανισμός των Δημοκρατικών συνήθως ρίχνει εκατομμύρια δολάρια στην προσέγγιση και τη δέσμευση των νέων για να ενισχύσει την υποστήριξη.

Πώς η στήριξη στο Ισραήλ αλλάζει την ψήφο των νέων

Ο Abdul Osmanu, 22 ετών, δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να ψηφίσει ξανά τον πρόεδρο Joe Biden. Μεγάλο μέρος αυτού του δισταγμού, είπε, αφορά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ που συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

«Ως λάτρης της ειρήνης, μουσουλμάνος και μαύρος, είναι τρομερό να βλέπω του Παλαιστίνιους να καταπιέζονται», δήλωσε ο κ. Osmanu, ο οποίος εξελέγη στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο το 2021. «Θα ήταν δύσκολο για μένα, με τη συνείδησή μου, να ψηφίσω έναν πρόεδρο που βοηθάει και υποθάλπει αυτό με πολλούς τρόπους».

Ο νεαρός ψηφοφόρος από το Κονέκτικατ δήλωσε στο BBC ότι σταθμίζει αν θα ψηφίσει έναν τρίτο υποψήφιο ή αν θα αφήσει κενό το ψηφοδέλτιό του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Η απόφαση είναι δύσκολη, ωστόσο, καθώς ο ίδιος – και πολλοί άλλοι νέοι ψηφοφόροι – δεν θέλουν να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλέγεται ξανά.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις

Εξαίρεση στις παραπάνω απόψεις αποτελεί η Jessica Schwab, μια 20χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να δει τον κ. Τραμπ να επανεκλέγεται και πιστεύει ότι ο κ. Μπάιντεν χειρίζεται καλά τη σύγκρουση.

«Στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και τους παρέχει στρατιωτικές προμήθειες και γενική χρηματοδότηση για την άμυνά τους», είπε. «Αλλά μου αρέσει το πώς ζητά επίσης ανθρωπιστικές παύσεις και εισάγει κάποιου είδους ανάσα για να μειώσει τον αριθμό των θυμάτων που συμβαίνουν στη Γάζα.»

Ακόμη, υπάρχουν υποστηρικτές του Μπάιντεν που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές του 2024 απέχουν σχεδόν ένα χρόνο και ότι οι νέοι Δημοκρατικοί θα υποστήριζαν το κόμμα τους, σε περίπτωση που τεθούν μπροστά στο δίλημμα μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ.

«Πρόκειται για μια επιλογή μεταξύ δύο υποψηφίων», δήλωσε ο Τζακ Λόμπελ της ομάδας υποστήριξης των ψηφοφόρων της γενιάς Ζ, Voters of Tomorrow. «Και έτσι, ενώ η πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν απέναντι στη Γάζα μπορεί να αναστατώνει ορισμένους νέους, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι αυτός και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι.»

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή