Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν το «τεράστιο ρωσικό έργο LNG 2 στην Αρκτική» είναι «απαράδεκτες και υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το έργο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική, αποτελεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο ένα πέμπτο έως το 2030-2035 από 8% τώρα.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει ευρείες κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και άτομα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επιδιώκοντας να ακρωτηριάσουν τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του Arctic LNG 2.

ΗΠΑ: Φρένο στις φιλοδοξίες της Ρωσίας να γίνει leader στο LNG

«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, ειδικά σε σχέση με τόσο μεγάλα διεθνή εμπορικά έργα όπως το Arctic LNG 2, που επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο πολλών κρατών», είπε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της.

«Η κατάσταση γύρω από το Arctic LNG 2 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον καταστροφικό ρόλο για την παγκόσμια οικονομική ασφάλεια που διαδραματίζει η Ουάσιγκτον, η οποία μιλά για την ανάγκη διατήρησης αυτής της ασφάλειας αλλά στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα, προσπαθεί να εκδιώξει τους ανταγωνιστές και να καταστρέψει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία με την Κίνα

Η Ζαχάροβα τόνισε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι εταιρείες της οποίας είναι ενδιαφερόμενοι στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να ενισχύεται, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής σφαίρας.

Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αυστραλία.

Όπως γράφει το Reuters, η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα ότι ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο Arctic LNG 2 λόγω των κυρώσεων, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη χρηματοδότηση και τις συμβάσεις εξαγοράς για το νέο εργοστάσιο.

Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας CNOOC Ltd και η China National Petroleum Corp έχουν η καθεμία μερίδιο 10% στο έργο, το οποίο ελέγχεται από τη Novatek, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής LNG της Ρωσίας και συνολική συμμετοχή 60% στο έργο.

Η γαλλική TotalEnergies και μια κοινοπραξία της ιαπωνικής της Mitsui και της JOGMEC έχουν επίσης μερίδιο 10% η καθεμία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια