Κοντά στις υψηλότερες ημερήσιες ποόσοτητες διύλισης παρέμεινε η επεξεργασία πετρελαίου στην Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει μειώσει τις θαλάσσιες εξαγωγές

Τα διυλιστήρια της χώρας επεξεργάστηκαν περίπου 5,65 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα από τις 14 έως τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. H ποσότητα είναι μειωμένη κατά περίπου 50.000 βαρέλια ημερησίως, ή 0,88%, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, όταν ο μέσος ημερήσιος όρος λειτουργίας των διυλιστηρίων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου.

Πετρέλαιο: Ποια χώρα κρατά τα ηνία της παραγωγής

Η ημερήσια διύλιση ρωσικού αργού τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 5,57 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αυξημένη κατά σχεδόν 60.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος του Νοεμβρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία.

Τα δρομολόγια που εκτελούνται από τα διυλιστήρια της Ρωσίας ελέγχονται προσεκτικά από τους παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου, καθώς είναι ένα από τα βασικά εναπομείναντα στοιχεία – μαζί με τις θαλάσσιες εξαγωγές αργού – για την παρακολούθηση των τάσεων στην παραγωγή της χώρας, καθώς λόγω των διεθνών κυρώσεων η Ρωσία δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία.

Οι ημερήσιες υπερπόντιες προμήθειες αργού από τα ρωσικά λιμάνια μειώθηκαν απότομα στα 3,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα έως τις 17 Δεκεμβρίου, εν μέσω μιας σύντομης παύσης στις μεταφορές από το λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής, όπως δείχνουν τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που παρακολουθεί το Bloomberg. Παρόλα αυτά, ο λιγότερο ευμετάβλητος μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Ρωσία, σε συντονισμό με τους συμμάχους της στον ΟΠΕΚ+, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις συνδυασμένες εξαγωγές αργού και πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους και να εμβαθύνει τους περιορισμούς κατά άλλα 200.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η δέσμευση για περικοπές των εξαγωγών έρχεται να προστεθεί στον εθελοντικό περιορισμό της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Μάρτιο του 2023 έως το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια