Η χρονιά που μας αφήνει σε λίγες ημέρες αν μη τι άλλο είχε σημαντικά επιχειρηματικά deals.

Το νέο τοπίο που δημιουργούν στην αγορά η πράσινη μετάβαση καθώς και τα μεγάλα έργα υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης έστρωσε το έδαφος για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Και ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.

Αποκρατικοποιήσεις

Επίσης το 2023 φεύγει ζεσταίνοντας ξανά τις αποκρατικοποιήσεις.

Με έναν διαφορετικό τρόπο. Όχι δηλαδή με τις κλασσικές συνταγές των πωλήσεων πλειοψηφικών πακέτων μετοχών ή των παραχωρήσεων. Αλλά με την εισαγωγή μέρος των μετοχών μίας κρατικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συγκυρία κρίνεται ιδανική και αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες για τους επενδυτές αναμένεται να συνεχιστούν και το νέο έτος. Τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, σύμφωνα με αναλυτές.

Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ που έχει το χαρτοφυλάκιο κρατικών εταιρειών προς αξιοποίηση, με την εισαγωγή μετοχών στο ΧΑ πετυχαίνει ταυτόχρονα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην κεφαλαιαγορά.

HELLENiQ ENERGY

Γιατί σας έκανα την παραπάνω μακροσκελή εισαγωγή;

Για να σας θυμίσω πως στις 28 Δεκεμβρίου, λίγο πριν φύγει ο χρόνος δηλαδή θα έχουμε την τελευταία για το 2023 έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων εισηγμένης εταιρείας.

Ο λόγος για την HELLENiQ ENERGY. Η προ ολίγων εβδομάδων επιτυχημένη διάθεση πακέτου μετοχών συνολικού ύψους 11% στο ΧΑ μέσα από την τοποθέτηση μεγάλων θεσμικών επενδυτών φέρνει κάποιες ανατροπές στο μοντέλο διοίκησης της HELLENiQ ENERGY.

Και για το λόγο αυτό συγκαλείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων καθώς απαιτείται τροποποίηση άρθρου του καταστατικού αναφορικά με τον αριθμό εκπροσώπησης των μελών στο διοικητικό συμβούλιο.

Το δημόσιο

Το δημόσιο στην HELLENiQ ENERGY εκπροσωπείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά τη διάθεση του πακέτου των μετοχών το Ταμείο μείωσε το ποσοστό του από το 35,48% στο 31,2%. Ο έτερος μεγάλος μέτοχος η POH (όμιλος Λάτση) μείωσε τον έλεγχο της στο 40,4% από 47,12%.

Η πρόταση λοιπόν που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ στους μετόχους είναι να τροποποιηθεί το άρθρο 20 του καταστατικού της HELLENiQ ENERGY και να προβλέπεται πως αν η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου κινείται κάτω από το 35% και πάνω από το 25% να εκπροσωπείται στο ΔΣ από τρία έναντι τεσσάρων μελών, σήμερα.

Η ΕΓΣ

Οπότε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την παραπάνω πρόταση.

Κατά πάσα πιθανότητα θα ανάψει το πράσινο φως.

Νέο placement (;)

Πάντως, από την προαναφερόμενη πρόταση για μείωση του αριθμού των εκπροσώπων του ΔΣ δεν αποκλείεται η διάθεση και άλλου πακέτου μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και την POH.

Και αν όντως συμβεί αυτό στην αρχή του νέου έτους, τότε το δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του ακόμη πιο κάτω, ίσως στο 25%.

Το ΔΑΑ

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει άλλη μία δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή στο ΧΑ πακέτου μετοχών που διαθέτει σε εταιρεία.

Ο λόγος για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το πακέτο 20% των μετοχών που κατέχει από συνολικά 30%. Το υπόλοιπο 10% θα μεταβιβαστεί στο PSP, έναν εκ των κεντρικών μετόχων του ΔΑΑ.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές για τα έσοδα. Και μένει πλέον να φανεί αν θα βγει η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση

Ελλάκτωρ

Όπως σας προανέφερα το 2023 είναι η χρονιά που φεύγει έχοντας στη διάρκεια της καταγραφεί σειρά επιχειρηματικών deals. Εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών.

Το τελευταίο ίσως της χρονιάς που φεύγει είναι η συμφωνία της Motor Oil με την Ελλάκτωρ, ώστε η θυγατρική της πρώτης MORE να αποκτήσει και το υπόλοιπο 25% της «Anemos». Πρόκειται για εταιρεία που ανήκε στην Ελλάκτωρ κατά 100% και πέρυσι η Motor Oil είχε εξαγοράσει το 75%.

Ποδαρικό…

Η Ελλάκτωρ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η πρώτη εισηγμένη η οποία θα συγκαλέσει για το 2024 έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Συγκεκριμένα για τις 11 Ιανουαρίου οπότε και οι μέτοχοι του ομίλου θα κληθούν να αποφασίσουν για την πώληση ή όχι του 25% σε τίμημα 123,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η αποτίμηση που έκανε για λογαριασμό της Ελλάκτωρ η PKF Hellas ορίζει ως ελάχιστη τιμή τα 106,5 εκατ. ευρώ και ως μέγιστη τα 127,8 εκατ. ευρώ.

Και οι ορκωτοί λογιστές χαρακτηρίζουν το προσφερόμενο τίμημα της Motor Oil ως δίκαιο και εύλογο.

Το λόγο πλέον των έχουν οι μέτοχοι στις 11 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories