Εντός του πρώτου τετράμηνου του έτους 2024 αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην έκδοση μιας νέας πρόσκλησης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» (νιτρορύπανση) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022 διετούς διάρκειας δεσμεύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, καθώς και την ετήσια παράταση της 2ης και 3ης πρόσκλησης.

Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.

Σχέδια βελτίωσης: Παράταση για την υλοποίηση των επενδύσεων

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης για παράταση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ενεργό Τεχνικό Δελτίο το έτος εφαρμογής 2023 και αμέσως μετά τη λήξη των διετών δεσμεύσεων τους την 15η Φεβρουαρίου 2024, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) χωρίς να υπάρξει διακοπή.

Ο στόχος

Βασικός στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από τις εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) που σχετίζονται με τη γεωργική δραστηριότητα. Η δράση συμβάλλει στην προτεραιότητα 4 – «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία».

Τα αγροτεμάχια που θα ενταχθούν στο πλαίσιο των ανωτέρω προσκλήσεων, κατά την περίοδο των δεσμεύσεων δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε Παρεμβάσεις/Οικολογικά Σχήματα του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 που είναι ασύμβατες με τη Δράση 10.1.04.

Η νέα πρόσκληση

Η νέα πρόσκληση θα είναι διετούς διάρκειας δεσμεύσεων και θα αφορά:

α. Τις ειδικές δεσμεύσεις Α (εφαρμογή αγρανάπαυσης) και Β (εφαρμογή αμειψισποράς), για τις συγκεκριμένες επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες.

β. Την ειδική δέσμευση Γ (εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες), για τις συγκεκριμένες επιλέξιμες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Πού θα εφαρμοστεί

Η νέα πρόσκληση αφορά την εφαρμογή της Δράσης σε 5 συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης,και συγκεκριμένα:

  • Θεσσαλικό Πεδίο
  • Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας
  • Πεδιάδα Ανατολικά & Δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας
  • Περιοχή του Νότιου Τμήματος του ποταμού Έβρου
  • Περιοχή του Βόρειου Τμήματος του ποταμού Έβρου

Ύψος ενίσχυσης και επιλέξιμες ανά ειδική δέσμευση καλλιέργειες

Για την ειδική δέσμευση Α (αγρανάπαυση)

Τα ύψη ενίσχυσης και οι επιλέξιμες καλλιέργειες για την ειδική δέσμευση Α (αγρανάπαυση) αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα. Στο πλαίσιο της δέσμευσης ενισχύεται η έκταση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες, προσαυξημένη κατά την έκταση της αγρανάπαυσης.

Για τους δικαιούχους της δέσμευσης Α με υπό αγρανάπαυση αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 8% (όπως δηλώνεται στην αντίστοιχη ΕΑΕ), στο ύψος ενίσχυσης του παραπάνω πίνακα προστίθεται ενίσχυση ύψους 70€/Ha/έτος και μέχρι του συνολικού ορίου των 600€/Ha/έτος, για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των φυτών εδαφοκάλυψης

Για την ειδική δέσμευση Β (αμειψισπορά)

Τα ύψη ενίσχυσης και οι επιλέξιμες καλλιέργειες για την ειδική δέσμευση Β αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα. Στο πλαίσιο της δέσμευσης ενισχύεται η έκταση με της επιλέξιμες καλλιέργειες, προσαυξημένη κατά την έκταση της αμειψισποράς.

Για την ειδική δέσμευση Γ (Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες)

Τα ύψη ενίσχυσης και οι επιλέξιμες καλλιέργειες για την ειδική δέσμευση Γ αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις ενισχύονται με επιπλέον ποσό από αυτό του παραπάνω πίνακα, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 24 €/Ha, για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους.

Ο ΦΠΑ δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη τόσο για το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων όσο και για το κόστος κατάρτισης ΣΔΕ.

Η προσκόμιση των παραστατικών για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του επιβλέποντα γεωπόνου, είναι υποχρεωτική για την κατ’ έτος καταβολή του κόστους συναλλαγής.

Δείτε αναλυτικά την προδημοσίευση της πρόσκλησης ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO