Εάν είστε λάτρης των Playmobil, πρέπει να ευχαριστήσετε τον Χανς Μπεκ. Είναι ο Γερμανός εφευρέτης πίσω από τη δημοφιλή σειρά παιχνιδιών που έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των παιδιών (και των ενηλίκων) για δεκαετίες.

Ο Χανς Μπεκ σκέφτηκε μια πολύ απλή ιδέα: τι θα γινόταν αν υπήρχαν παιχνίδια που ήταν αρκετά μικρά για να χωρέσουν στην τσέπη σας, αλλά ήταν ακόμα αρκετά λεπτομερή και ρεαλιστικά για να εξάψουν τη φαντασία σας; Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες φιγούρες των Playmobil.

Το τέλος των Playmobil;

Το Playmobil δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν, αυξάνοντας έτσι το κόστος κατασκευής πλαστικών. Τότε ήταν που μια εταιρεία της Γερμανίας είχε την ιδέα να κάνει τα συνήθως μεγάλα πλαστικά παιχνίδια της πολύ μικρότερα. Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ιδιοκτήτης της εταιρείας, ζήτησε από τον Μπεκ να αναπτύξει φιγούρες παιχνιδιών για παιδιά.

Ο Μπεκ διεξήγαγε έρευνα που του επέτρεψε να αναπτύξει ένα παιχνίδι που δεν θα ήταν πολύ περίπλοκο αλλά θα ήταν ωστόσο ευέλικτο. Ένιωθε ότι η υπερβολική ευελιξία θα εμπόδιζε τη φαντασία των παιδιών και η υπερβολική ακαμψία θα προκαλούσε απογοήτευση. Το παιχνίδι που σχεδίασε θα χωρούσε στο χέρι ενός παιδιού και ο σχεδιασμός του προσώπου του βασίστηκε σε παιδικές ζωγραφιές: ένα μεγάλο κεφάλι, ένα μεγάλο χαμόγελο και χωρίς μύτη

Το παιχνίδι έκανε το ντεμπούτο του το 1974 στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης.  Οι πρώτες σειρές προϊόντων, που παρουσιάστηκαν  ήταν: Ιππότες, εργάτες οικοδομών και ιθαγενείς Αμερικανοί. Οι περισσότεροι από τους κατασκευαστές παιχνιδιών θεώρησαν ότι τα παιχνίδια ήταν άσχημα και άσκοπα, αλλά ένας Ολλανδός χονδρέμπορος αποφάσισε να δώσει σε αυτά τα παιχνίδια μια ευκαιρία. Η προαίσθησή του ήταν σωστή και τρία χρόνια αργότερα οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια!

Τα παιδιά λάτρεψαν το γεγονός ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και σενάρια με κάθε είδους διαφορετικούς «ανθρώπους» σε διαφορετικές καταστάσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, η σειρά επεκτάθηκε, καλωσορίζοντας γυναικεία ειδώλια το 1976 (αρχικά υπηρέτριες και νοσοκόμες, σύντομα θα γίνονταν πειρατές, πιλότοι και μυστικοί πράκτορες), ακολουθούμενο από παιδιά και μωρά το 1981. Αργότερα, η σειρά Playmobil 123, σχεδιασμένη για παιδιά κάτω των τριών ετών, κυκλοφόρησε το 1990.

Η οικογένεια ήταν πλέον ολόκληρη και σήμερα η Playmobil προσφέρει περίπου είκοσι διαφορετικούς κόσμους, από την Παλαιολιθική έως την υποβρύχια εξερεύνηση, το κάστρο της πριγκίπισσας και τη φωλιά των πειρατών, για να εξάψει τη φαντασία κάθε παιδιού.

Παραπατάνε τα Playmobil

Aλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται ρόδινα για τα παιχνίδια που έχουν καθορίσει γενιές και γενιές. Η μάρκα παιχνιδιών Playmobil κατέγραψε την πρώτη απώλεια στην ιστορία της για το οικονομικό έτος 2022-2023, σύμφωνα με το agenzianova.com. Αυτό δήλωσε πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Bahri Kurter, όπως ανέφερε η εφημερίδα “Handelsblatt” και το εβδομαδιαίο “Der Spiegel”. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της μάρκας που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Horst Brandstaetter μειώθηκε από 653 σε 614 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο Kurter δήλωσε ότι ήταν «ικανοποιημένος» με την απόδοση των επιχειρήσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο όμιλος Brandstaetter ανακοίνωσε ότι, μέχρι το 2025, θα περικόψει 694 από τις περίπου τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας του σε παγκόσμια κλίμακα. Για το μέλλον, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Playmobil, πρέπει να ισχύει το σύνθημα «όχι άλλες απαγορεύσεις σκέψης, περισσότερη δημιουργικότητα».

Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η αλλαγή στις συνήθειες παιχνιδιού των παιδιών, η οποία επιβαρύνει την επιχείρηση της μάρκας. Από αυτή την άποψη, ο Kurter παρατήρησε ότι η «σημασία» των Playmobils για τους καταναλωτές για τους οποίους προορίζονται έχει «μειωθεί κατά ένα τρίτο». Στην πραγματικότητα, η μάρκα υποφέρει από τον ανταγωνισμό κλασικών παιχνιδιών με ψηφιακά, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση. Όπως δήλωσε ο Kurter, στο παρελθόν τα Playmobils προορίζονταν για παιδιά ηλικίας έως δέκα ετών, αλλά τώρα «λειτουργούν μόνο μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ετών». Για να τονωθεί η ζήτηση, η διαφήμιση σκοπεύει να στοχεύσει όλες τις ηλικιακές ομάδες, με επιτραπέζια παιχνίδια ή προσωπικότητες τύπου Playmobil.

Η γερμανική εταιρεία παιχνιδιών, η οποία ανήκει στον όμιλο Horst Brandstätter,  νωρίτερα μέσα στην χρονιά ανακοίνωσε τις περικοπές 700 θέσεων εργασίας έως το 2025, που αντιπροσωπεύουν το 17% των 4.100 εργαζομένων παγκοσμίως.

Η Playmobil είχε προβλήματα εδώ και χρόνια, αλλά το τρέχον οικονομικό πλαίσιο στη Γερμανία φαίνεται να έχει επιδεινώσει την κατάστασή της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της μάρκας γνώρισαν ανησυχητική πτώση, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη μείωσης του κόστους και αναδιάρθρωσης της εταιρείας, σύμφωνα με γερμανικά οικονομικά μέσα.

H μάχη της Χαιρώνειας

Στο μεταξύ οι αγαπημένες φιγούρες δεν λείπουν ούτε από καλλιτεχνικές εκθέσεις, σύμφωνα με το stereanews.gr. Η μάχη που άλλαξε τον αρχαίο κόσμο στη Χαιρώνεια, το 338 π.χ., με την επικράτηση του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β’, παρουσιάζεται στη νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με σπάνια αρχαιολογικά τεκμήρια, ταινίες animation και χειροποίητες φιγούρες Playmobil.

Για το φινάλε, οι επιμελητές της έκθεσης κράτησαν μια έκπληξη για μικρούς και μεγάλους. Μια πελώρια μακέτα αναπαριστά τη μάχη με ειδικά διαμορφωμένα Playmobil. Οι δύο στρατοί, αποτελούμενοι από μοναδικές φιγούρες, βρίσκονται παγωμένοι την ώρα του κρίσιμου ελιγμού που οδηγεί το ιππικό των Μακεδόνων κατευθείαν πάνω στον Ιερό Λόχο. Στη διπλανή αίθουσα, δύο σύντομα φιλμ, δημιουργημένα με τη μηχανή γραφικών των βιντεοπαιχνιδιών Assassins Creed, μας ταξιδεύουν στην επαύριο της μάχης, ενώ πάνω στους τοίχους ένα κόμικς συνοψίζει ολόκληρη την αφήγηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή