Ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com δήλωσε ότι κέρδισε μια αγωγή εναντίον της αντιπάλου του Alibaba Group Holding, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου γουάν (140,7 δολάρια εκατομμύρια) για μονοπωλιακές πρακτικές, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το δίκτυο Zhejiang Tmall, η τεχνολογική εταιρεία Zhejiang Tmall και ο όμιλος Alibaba ήταν διαπιστώθηκε ότι έχουν καταχραστεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά και έχουν εμπλακεί σε μονοπωλιακές πρακτικές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στον JD.com, ανέφερε σε δήλωσή του ο JD.com, επικαλούμενος δικαστική απόφαση δικαστηρίου του Πεκίνου.

Τζακ Μα: Απέναντι σε Shein και Temu, η Alibaba χρειάζεται νέα φώτα πορείας

Η πρακτική που είναι γνωστή ως «επιλογή ενός μεταξύ των δύο» αναγκάζει τους εμπόρους σε υπογραφή αποκλειστικών συμφωνιών με έναν μόνο διαδικτυακό λιανοπωλητή, εμποδίζοντάς τους να προσφέρουν προϊόντα σε άλλες πλατφόρμες.

H Alibaba βρίσκεται σε μια δίνη αναταραχών τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, καθώς μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και ανερχόμενοι ανταγωνιστές όπως η PDD και η ByteDance Ltd. υπονομεύουν την άλλοτε κυρίαρχη επιχείρηση διαδικτυακής λιανικής πώλησης.

Η εταιρεία φέτος βρέθηκε σε ένα στάδιο εσωτερικών ανακατατάξεων, ξεκινώντας με την ανακοίνωση ενός σχεδίου διάσπασης της εταιρείας σε έξι μικρότερα κομμάτια. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Ζανγκ παραιτήθηκε και η εταιρεία έφερε δύο μακροχρόνιους έμπιστους του ιδρυτή της Τζακ Μα, τον Τζόζεφ Τσάι και τον Έντι Γου, για να διοικήσουν την εταιρεία.

Μήνες αργότερα, το ζεύγος ανακοίνωσε ότι βάζει στο ράφι την πολυαναμενόμενη απόσχιση και εισαγωγή στο χρηματιστήριο του βραχίονα cloud αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας μια εντυπωσιακή στροφή που έθεσε όμως υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας.

Δεν είναι σαφές πού είδε ο Μα την πιο πιεστική ανάγκη για αλλαγή, αλλά το ασυνήθιστο υπόμνημά του υποδηλώνει ότι ο συνιδρυτής αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί στο «στράτευμα» – τους εργαζομένους. Τα σχόλια προς το προσωπικό της Alibaba είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ο άλλοτε άφαντος δισεκατομμυριούχος γίνεται πιο ενεργός δημοσίως μετά από χρόνια αποχής από τα φώτα της δημοσιότητας, μετά τη σαρωτική καταστολή των επιχειρήσεων του Πεκίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή