Σχεδόν έξι εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου πουλήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα περισσότερα έσοδα από το 1990, σύμφωνα με τη Βρετανική Φωνογραφική Βιομηχανία (BPI).

Η επανηχογράφηση του άλμπουμ 1989 της Σουίφτ ήταν το LP με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βινυλίου της χρονιάς, ενώ νέες κυκλοφορίες από τους Ed Sheeran, Lana Del Rey, Lewis Capaldi και The Rolling Stones σημείωσαν επίσης μια δυνατή χρονιά για το σχήμα.

Δείτε τα 20 αντικείμενα που εξαφάνισαν τα κινητά τηλέφωνα

Κλασικά άλμπουμ όπως το Rumors των Fleetwood Mac και το Dark Side of the Moon των Pink Floyd ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων δέκα.

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2007, αλλά η αύξηση κατά 11,7% το 2023 είναι η καλύτερη εδώ και μια δεκαετία.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της τελευταίας στιγμής για δίσκους βινυλίου προκάλεσαν 250.000 πωλήσεις μόνο την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομάδα για πωλήσεις βινυλίου από το 2000.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BPI, Τζο Τουίστ, δήλωσε στην Telegraph: «Με επικεφαλής το βινύλιο, η αναβίωση του φυσικού προϊόντος υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της μουσικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή που η κατανάλωση ροής συνεχίζει να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ».

Τα CD, τα οποία εξακολουθούν να ξεπερνούν τις πωλήσεις του βινυλίου με σχεδόν 11 εκατομμύρια μονάδες ετησίως, εξέπληξαν επίσης με τη χαμηλότερη πτώση τους εδώ και πολλά χρόνια. Τα CD έπεφταν συνεχώς κατά διψήφιο αριθμό.

Οι πωλήσεις CD μειώθηκαν κατά 20% το 2022, αλλά βελτιώθηκαν φέτος πέφτοντας μόνο κατά 6% καθώς το νέο άλμπουμ This Life των Take That και το 1989 της Τέιλορ Σουίφτ ανέτρεψαν την πτώση.

Οι ισχυρές πωλήσεις βινυλίου και η καλύτερη απόδοση από τα CD σήμαιναν ότι φέτος ήταν σχεδόν η πρώτη φορά που οι πωλήσεις φυσικών μέσων αυξήθηκαν από το 2004.

Συνολικά, οι πωλήσεις φυσικών μέσων μειώθηκαν μόνο κατά 1% έναντι του 2022.

Παρά την αναβίωση του βινυλίου, οι Βρετανοί εξακολουθούν να καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής τους μέσω υπηρεσιών ροής, με το 86% της ηχογραφημένης μουσικής να καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω εφαρμογών ροής όπως το Spotify και η Apple.

Το βινύλιο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα εδώ και αρκετά χρόνια χάρη στη ρετρό απήχησή του, τα εντυπωσιακά έργα τέχνης και το τελετουργικό της ακρόασης δίσκων.

Οι δισκογραφικές ήταν επίσης πρόθυμες να προωθήσουν τη μορφή ως άλμπουμ βινυλίου που πωλούνται γενικά στη λιανική για περίπου £30 ή περισσότερο.

Οι πωλήσεις βινυλίου γενικά αυξάνονται από καλλιτέχνες που πωλούν εκδόσεις περιορισμένης κοπής. Οι φανατικοί θαυμαστές θα αγοράσουν τα άλμπουμ σε πολλές μορφές, συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων.

Η τελευταία φορά που οι πωλήσεις βινυλίου ήταν τόσο υψηλές ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν αστέρες όπως ο Michael Jackson, η Madonna, ο Bruce Springsteen και η Whitney Houston κυριαρχούσαν στις πωλήσεις.

Οι πωλήσεις βινυλίου μειώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πριν φτάσουν στο ναδίρ το 2007, όταν πουλήθηκαν μόνο 200.000 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή