Η Nvidia πρόκειται να κυκλοφορήσει μια προσαρμοσμένη έκδοση ενός gaming επεξεργαστή στην Κίνα, με πιο χαμηλή απόδοση, ώστε να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς εξαγωγών που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Η «αποκάλυψη» έγινε όταν στην κινεζική ιστοσελίδα της Nvidia εμφανίστηκε η νέα κάρτα γραφικών Nvidia RTX 4090D – η οποία σύμφωνα με το Reuters θα κυκλοφορήσει εντός του Ιανουαρίου – με 11% λιγότερους πυρήνες «CUDA» (Compute Unified Device Architecture) σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα που πωλούνται εκτός Κίνας.

Συνεργάτες στο Βιετνάμ αναζητά η NVIDIA

Η RTX είναι η σειρά προηγμένων GPU επεξεργαστών ή μονάδων επεξεργασίας γραφικών της Nvidia. Η αρχιτεκτονική CUDA της εταιρείας είναι ουσιαστικά ένα ισοδύναμο GPU για πυρήνες CPU, δηλαδή μονάδες επεξεργασίας.

Εκπρόσωπος της Nvidia δήλωσε στο Reuters ότι το τσιπ έχει «σχεδιαστεί για να συμμορφώνεται πλήρως με τους ελέγχους των εξαγωγών της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Η Nvidia «συνεργάστηκε εκτενώς με την κυβέρνηση των ΗΠΑ» κατά την ανάπτυξη του προϊόντος, κατέληξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Κίνα που εμποδίζουν τις εταιρείες στη χώρα να έχουν πρόσβαση σε μερικά από τα πιο προηγμένα chip από αμερικανικές εταιρείες.

Οι κανόνες εξαγωγής στοχεύουν κυρίως τσιπ που επιτρέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι επεξεργαστές που εστιάζουν στο gaming είναι επίσης στη γραμμή βολής, καθώς πολλές εκδόσεις έχουν επίσης πιθανές χρήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το Nvidia RTX 4090 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των απαγορευμένων τσιπ κατασκευής των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της 17ης Οκτωβρίου. Στον ιστότοπό της, η Nvidia λέει ότι το τσιπ RTX 4090D αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την απόδοση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Nvidia αυξήθηκαν το 2023, υπερτριπλασιάζοντας την τιμή τους μέχρι σήμερα. Η εταιρεία έχει επωφεληθεί από τη αυξημένη ζήτηση για επεξεργαστές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, χάρη εν μέρει στον τεράστιο θόρυβο που προκαλεί το chatbot ChatGPT της OpenAI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές