Να εγκαταστήσουν τα περιφερειακά τους κεντρικά γραφεία εντός της Σαουδικής Αραβίας ή να χάσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνητικές συμβάσεις καλούνται οι ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο βασίλειο, βάσει νέας νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ σήμερα.

Ποια η στάση της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση στην Ερυθρά θάλασσα – Το παιχνίδι του Ριάντ

Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει ωστόσο αρκετές εξαιρέσεις, όπως συμβάσεις κάτω του 1 εκατομμυρίου ριάλ (266.681 δολαρίων), συμβάσεις που εκτελούνται εκτός του βασιλείου, συμφωνίες με εταιρείες που είναι οι μοναδικοί πάροχοι της υπηρεσίας ή του εμπορεύματός τους και έκτακτες ανάγκες που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από μια ξένη εταιρεία χωρίς περιφερειακή έδρα.

Οι συνέπειες

Όσες εταιρείες δεν μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στη Σαουδική Αραβία θα συνεχίσουν να μπορούν να διεκδικούν κρατικές συμβάσεις, αλλά οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούν να τις εγκρίνουν μόνο εάν είναι τεχνικά ανώτερες και κατά 25% φθηνότερες από την αμέσως επόμενη καλύτερη προσφορά ή εάν δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τους νέους κανονισμούς την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε τότε λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Δεν διευκρίνισε πόσες συμβάσεις κάτω του 1 εκατ. ριάλ θα μπορούσε να υπογράψει μια ξένη εταιρεία με την ίδια κυβερνητική υπηρεσία.

 

Οι ξένες εταιρείες είχαν σπεύσει να προετοιμαστούν για την προθεσμία που θέτει η νέα ρύθμιση, καθώς διαμαρτύρονταν για ασαφείς κανονισμούς στους τομείς της φορολογίας. Τα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της 30ετούς απαλλαγής από τον εταιρικό φόρο εισοδήματος, ανακοινώθηκαν λιγότερο από ένα μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας για μεταφορά της έδρας στο βασίλειο.

Τον Νοέμβριο, ο Σαουδάραβας υπουργός επενδύσεων Khalid Al-Falih δήλωσε ότι 180 εταιρείες είχαν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ.

Ανταγωνισμός

Όπως σχολιάζει το Reuters, καθώς ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται από το πετρέλαιο, τα κράτη του Κόλπου ανταγωνίζονται για επιρροή και ξένα κεφάλαια. Το τελεσίγραφο θέτει το Ριάντ σε ανταγωνισμό με τα γειτονικά του Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το παραδοσιακό οικονομικό κέντρο της περιοχής, και αποτελεί μέρος των προσπαθειών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να απεξαρτήσει την οικονομία από το πετρέλαιο και να προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις στο βασίλειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή