Δύο πρόσωπα εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενώ άρχισαν τις συναλλαγές σε θετικά εδάφη με τον Stoxx 600 να ανεβαίνει σε υψηλά 2 ετών, εν τέλει διολίσθησαν και έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, πλην του DAX που αντιστάθηκε στις πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +0,7% και σε υψηλά δύο ετών. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15% στις 7.721 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 16.769 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,16% στις 7.530 μονάδες.

Διορθωτικά αρχίζει το 2024 η Wall Street

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς υπάρχουν φόβοι για διαταραχές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή μετά από την πρόσφατη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και Χούθι που κατέληξε στην βύθιση τριών σκαφών των σιιτών ανταρτών που έχουν ορμητήριο την Υεμένη.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης αυξήθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB). Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 44,4, από 44,2 τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο υψηλό 7 μηνών. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης.

Οι πιο ήπιες πτώσεις της μεταποίησης που καταγράφηκαν στη Γερμανία και την Ιταλία ήταν οι κύριοι μοχλοί της ώθησης. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ, είδε «την ισχυρότερη επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών εδώ και τριάμισι χρόνια», αναφέρεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με τον δείκτη Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) να βρίσκεται στο 46,2, σύμφωνα με την S&P Global και το Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS). Ο δείκτης παραμένει σε περιοχή συρρίκνωσης για 17 συνεχείς μήνες.

«Με τις ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια και την κρίση κόστους ζωής να πλήττει τη ζήτηση, οι προοπτικές για τους κατασκευαστές τους επόμενους μήνες παραμένουν αναμφισβήτητα ζοφερές», σχολίασε ο επικεφαλής της S&P Global Market Intelligence, Rob Dobson.

Τέλος, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 6,7% τον Δεκέμβριο από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής.

«Οι λιανοπωλητές θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές το 2024, αλλά υπάρχουν εμπόδια. Νέοι συνοριακοί έλεγχοι στις εισαγωγές από την ΕΕ, καθώς και το αυξημένο κόστος δανεισμού είναι μερικά από αυτά», σχολίασε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της British Retail Consortium.

Βρήκε… ενέργεια από τη ΔΕΗ για τις 1.300 μονάδες το ΧΑ

Με το δεξί άρχισε τη νέα χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διαπέρασε, αν και με περιορισμένο τζίρο τη ζώνη των 1.300 μονάδων, με τη ΔΕΗ να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να ξεπεραστεί η “κοιλιά” που έκανε η αγορά περί τα μέσα της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 1.307,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.296,45 μονάδων (+0,26%) και 1.311,86 μονάδων (+1,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 467,9 χιλ. τεμάχια αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές