Με το δεξί άρχισε τη νέα χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διαπέρασε, αν και με περιορισμένο τζίρο τη ζώνη των 1.300 μονάδων, με τη ΔΕΗ να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να ξεπεραστεί η “κοιλιά” που έκανε η αγορά περί τα μέσα της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 1.307,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.296,45 μονάδων (+0,26%) και 1.311,86 μονάδων (+1,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 467,9 χιλ. τεμάχια αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Διορθωτικά αρχίζει το 2024 η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,26% στις 3.162,15 μονάδες, ενώ στο +0,87% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.270,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 1.077,01 μονάδες.

Σε εκκρεμότητα η διαφυγή

Η αγορά σήμερα έδωσε ένα μικρό μήνυμα ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα και να ξεπεράσει τα στενά όρια των 1.300 μονάδων το ΧΑ, ξεπερνώντας μάλιστα ένα δίωρο αδυναμίας και αναδίπλωσης σε χαμηλότερα επίπεδα. Η αγορά κινήθηκε σταθερά σε θετικά εδάφη από την έναρξη της συνεδρίασης, με τη συναλλακτική εορταστική ραστώνη να παραμένει.

Αν και με ήπια κίνηση, όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, δύσκολα θα παρεκκλίνει της θετικής πορείας το ΧΑ. Μπροστά του έχει συμφωνίες – ορόσημα, τόσο σε κρίσιμους κλάδους όσο και στην οικονομία. Τροφή στην καλή πορεία αναμένεται να δώσουν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά και οι πολύ καλές επιδόσεις από την πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται μεγάλη.

Έτσι, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές. Όχι τόσο από τα μικρά χαρτοφυλάκια, αλλά κυρίως από τους ξένους αναλυτές, που παραμένουν θετικοί για την ελληνική αγορά. Και βασικός καταλύτης σε αυτή τη στάση είναι ότι η αγορά έχει ως βασικό σενάριο την είσοδο ξένων θεσμικών που μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση στα τρέχοντα επίπεδα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα έναντι διεθνών αναταράξεων. Αναταράξεις που ενδεχομένως να μην είναι πολύ μεγάλες, ως είθισται σε… προεκλογικές χρονιές στις ΗΠΑ.

Τεχνικά, τώρα, η αγορά πρέπει να διαπεράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.300 μονάδων, η οποία εμποδίζει βραχυπρόθεσμα τον γενικό δείκτη. Μία κατοχύρωση θα μπορέσει να δώσει και πάλι κίνηση στο πολύ σημαντικό επίπεδο των 1.330-1.350 μονάδων, ενώ η ζώνη των 1.270 μονάδων είναι στήριξη, με επόμενη τις 1.258 μονάδων, η οποία αν χαθεί θα ανέκοπτε την καλή εικόνα του τελευταίου διαστήματος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ξεχώρισε με το +4,93% που κατέγραψε, με την Πειραιώς να την ακολουθεί με το δικό της +3%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ, και άνω του 1% σε ΟΤΕ, Εθνική, Μυτιληναίο. Eurobank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Alpha bank, Coca Cola, Aegean, Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά οι Jumbo, ΓΕΚ τέρνα, Τιτάν και Quest. Ο Σαράντης έχασε 1,19%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών