Υπό το βάρος του τεχνολογικού κλάδου άρχισε το νέο έτος η Wall Street, με την ήπια άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων να επιδρά αρνητικά, την ώρα που υπήρξαν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά από ένα εκπληκτικά ισχυρό 2023.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανέκρουσαν… πορεία και έκλεισαν πτωτικά

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 37.715 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,57% στις 4.742 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,63% στις 14.765 μονάδες.

Αρνητικά επίσης επέδρασε και η νέα άνοδος του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κατά 7 μονάδες βάσης σήμερα, προσεγγίζοντας το 4%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε τρομάξει τους επενδυτές ανεβαίνοντας πάνω από το 5% τον Οκτώβριο, πριν κλείσει το έτος χαμηλότερα από 3,9%.

Οι μετοχές της Apple βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς υποχώρησαν κατά 3,6%, αφού η Barclays υποβάθμισε τη σύσταση για την πορεία του τίτλου. Η Barclays εκτίμησε ότι η Apple θα μπορούσε να χάσει περίπου 17% φέτος λόγω των χαμηλών πωλήσεων iPhone.

Πάντως η Apple σημείωσε άνοδο 48% το 2023, με τη Microsoft να αυξάνεται σχεδόν κατά 57% και τη Nvidia να εκτοξεύεται στα ύψη με απόδοση 239%. Ο Nasdaq κέρδισε 43,4% το 2023 και έκλεισε το καλύτερο έτος του από το 2020.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Wall Street ολοκλήρωσε το 2023 με σημαντικά κέρδη, καθώς ο S&P 500 ενισχύθηκε για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες, το καλύτερο εβδομαδιαίο σερί ανόδου από το 2004.

Το διακύβευμα είναι ότι η Federal Reserve σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων και μίλησε για μειώσεις αργότερα φέτος. Η αγορά άντεξε επίσης μια περιφερειακή τραπεζική κρίση καθώς και πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Πάντως, μετά το εκπληκτικό 2023, οι αναλυτές της Wall Street βλέπουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις για τις μετοχές το νέο έτος, σύμφωνα με έρευνα Market Strategist του CNBC. Οι 14 κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές από μεγάλες εταιρείες αναμένουν ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το 2024 στις 4.881 μονάδες, μόλις 2,3% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Κάποιοι προειδοποιούν για μια πιο αδύναμη οικονομία και πιο χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε βραδύτερη αύξηση κερδών για τις εισηγμένες.

«Ο μεγαλύτερος πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μετοχές δεν είναι ότι η Fed ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσουν τα επιτόκια όσο αναμένουν οι επενδυτές, αλλά ότι τα κέρδη ανά μετοχή μπορεί να υποφέρουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σε ένα περιβάλλον ηπιότερης ανάπτυξης και μειωμένης ισχύος τιμών», σχολίασε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge.

Στα μάκρο της ημέρας, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, καθώς ο κλάδος των κατοικιών αγωνίζεται να συμβαδίσει με την έλλειψη προσφοράς. Οι νέες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν κατά 11,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ανάπτυξη 0,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street