Στην πρώτη θέση των παγκόσμιων αποδόσεων, σε όρους δολαρίου, και στην τρίτη θέση, σε όρους τοπικών νομισμάτων, ολοκλήρωσε το 2023 το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 39%.

Ήταν το επισφράγισμα μιας ισχυρής χρηματιστηριακής χρονιάς για την ελληνική αγορά, η οποία βρέθηκε στο χάρτη των αγοραστών παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι τελευταίο πεντάμηνο οι επιδόσεις του έριξαν ρυθμούς.

Αυτό επισημαίνεται στο review του έτους από την Deutsche Bank, η οποία επιβεβαιώνει ότι το 2023 ήταν μια απίστευτα γεμάτη γεγονότα στις αγορές, με πολλές δυνάμεις για να πλοηγηθούν οι επενδυτές. Τον Μάρτιο, σημειώθηκε σημαντική αναταραχή μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, που οδήγησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες κινήσεις στην αγορά ομολόγων εδώ και δεκαετίες. Τον Μάιο, είδαμε αυξανόμενο ενθουσιασμό σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στην ανάπτυξη από την τεχνητή νοημοσύνη, οδηγώντας σε σημαντική υπεραπόδοση τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας. Στη συνέχεια, από το καλοκαίρι, η προοπτική των επιτοκίων να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οδήγησε σε σημαντικό sell off τα ομόλογα, η οποία ώθησε για λίγο την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου πάνω από το 5% για πρώτη φορά μετά τον GFC (μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007).

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο mega-καταλύτης που περιμένουν οι ξένοι το 2024

Τα γεωπολιτικά γεγονότα παρέμειναν επίσης στο επίκεντρο, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο. Αλλά από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, σημειώθηκε ένα εκπληκτικό ράλι σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς η πτώση του πληθωρισμού οδήγησε τους επενδυτές να προεξοφλήσουν όλο και περισσότερο το σενάριο μιας ήπιας προσγείωσης. Το ράλι πήρε περαιτέρω ώθηση τον Δεκέμβριο, ιδιαίτερα αφού η Federal Reserve σηματοδότησε μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μ.β. για το 2024, εξηγεί η Deutsche Bank.

Έτσι, παρά τα πολλά σκαμπανεβάσματα στην πορεία, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν ισχυρή απόδοση το 2023. Για παράδειγμα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 26,3% σε όρους συνολικής απόδοσης, υποστηριζόμενος από τα κέρδη +107% από τις Magnificent 7 (μετοχές τεχνολογίας υψηλής κεφαλαιοποίησης). Τα ομόλογα επέστρεψαν επίσης σε θετικό έδαφος μετά τις απώλειές τους τα δύο προηγούμενα χρόνια, χάρη στην καθυστερημένη ανάκαμψη τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Και τέλος, με τις κεντρικές τράπεζες να μένουν αισιόδοξες για μεγάλο μέρος του έτους, τα επιτόκια χωρίς κίνδυνο το 2023 ήταν τα υψηλότερα εδώ και πολύ καιρό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές