Η μετοχή της Apple την Τρίτη υποχώρησε σχεδόν 3% σε χαμηλό επτά εβδομάδων μετά την υποβάθμιση από την Barclays λόγω ανησυχιών ότι η ζήτηση για τις συσκευές της, από τηλέφωνα iPhone έως υπολογιστές Mac, θα παραμείνει αδύναμη κατά τη διάρκεια του 2024.

Η Barclays υποβάθμισε τη μετοχή σε «υποβαρή» από «ουδέτερη» και μείωσε τον στόχο τιμής 12 μηνών κατά 1 δολάριο στα 160 δολάρια. Η Barclays είναι η δεύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία που δίνει βαθμολογία «πώλησης» στη μετοχή, η οποία έχει πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό πτωτικών συστάσεων σε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Υπάρχει… ταβάνι για την Apple; Έφθασε να αξίζει όσο όλο το Γαλλικό χρηματιστήριο

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple αντιπροσωπεύει το 7% τους δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,4% σήμερα. Πάντως, η μετοχή της Apple είχε άνοδο σχεδόν 23% το 2023, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ στα μέσα Δεκεμβρίου σε μια χρονιά που γενικών οι Big Tech πρωτοστατούσαν στις αγορές.

Η πτώση των μετοχών την Τρίτη έμελλε να διαγράψει περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Apple.

Σε επίπεδο πωλήσεων, η Apple αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ζήτησης από τις αρχές του περασμένου έτους και έχει προβλέψει τις πωλήσεις του τριμήνου των εορτών κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street. Επιπλέον, οι επιδόσεις της αμερικανικής εταιρείας στην Κίνα ήταν επίσης ανησυχητικές μετά την αναβίωση της τοπικής Huawei.

«Το iPhone 15 είχε χαμηλές επιδόσεις και πιστεύουμε ότι το iPhone 16 θα πρέπει να κινηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα», ανέφερε ο αναλυτής της Barclays, Τιμ Λονγκ, σε ενημερωτικό σημείωμα πελατών, επισημαίνοντας την αδυναμία της Κίνας καθώς και την υποτονική ζήτηση στις ανεπτυγμένες αγορές.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι και για τον τομέα υπηρεσιών της Apple, που έχει τεθεί υπό ρυθμιστικούς ελέγχους σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των πρακτικών στο κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας.

Ο συγκεκριμένος τομέας ξεπερνά συχνά σε ανάπτυξη τον τομέα συσκευών της Apple τα τελευταία χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της.

Όπως σημειώνει το Reuters, o Λονγκ βαθμολογείται με τέσσερα στα πέντε αστέρια για την ακρίβεια των συστάσεων του που σχετίζονται με την Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.