Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην αγορά του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη, μετά τις έντονες διακυμάνσεις της Τρίτης, με τους επενδυτές να ζυγίζουν τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και τις πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το αργό Brent διολίσθησε 1 σεντ, ή 0,01%, στα 75,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν 4 σεντς, ή 0,06%, στα 70,42 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει περίπου 2 δολάρια νωρίτερα την εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι το Σαββατοκύριακο και την αναφερόμενη άφιξη ιρανικού πολεμικού πλοίου τη Δευτέρα. Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμους πλωτούς δρόμους για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές.

Με το βλέμμα στη Fed

Ωστόσο, η αγορά υποχώρησε μία ημέρα πριν καθώς η αισιοδοξία της αγοράς σχετικά με τις πρώιμες και επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ υποχώρησε εν όψει της δημοσιοποίησης των πρακτικών και των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας της Federal Reserve.

«Οι αγορές ενέργειας δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την ευρύτερη πίεση που παρατηρείται στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου με τις αγορές μετοχών επίσης πιο αδύναμες. Η αδυναμία στο πετρέλαιο έρχεται παρά την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν -σύμφωνα με το Reuters- αναλυτές της ING.

Οι traders αναμένουν επίσης την επόμενη συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να λάβουν μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις του πετρελαϊκού καρτέλ όσον αφορά τις ποσοστώσεις παραγωγής. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ακριβής ημερομηνία.

«Ενώ η γεωπολιτική κατάσταση προκαλεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, ένα αρκετά άνετο ισοζύγιο πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 βοηθά να αμβλυνθούν ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities