Με μικτά πρόσημα κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την εστίαση να παραμένει σταθερά στην κατάσταση της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς οι αναταράξεις στις εμπορικές μεταφορές συντηρεί τις ανησυχίες για νέα κλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,01%, με τον κλάδο των τροφίμων να κερδίζει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 7.739 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,08% στις 16.782 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,04% στις 7.527 μονάδες.

Ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις εμπορικές διαδρομές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τους ναύλους και τα περιθώρια κερδοφορίας της. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 2%.

Παρόλα αυτά, οι διαταραχές στα δρομολόγια των τακτικών ναυτιλιακών γραμμών έχουν ωθήσει τις τιμές spot στη γραμμή Άπω Ανατολή-Ευρώπη στον κλάδο της μεταφοράς containers στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε μηνών. Οι τιμές στη συγκεκριμένη γραμμή εκτοξεύτηκαν στα 2.694 δολάρια ανά teu, σημειώνοντας αύξηση 80% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Alphaliner.

Από την άλλη, η Ryanair χάνει 2,8%, αφού ανακοίνωσε ότι ορισμένοι διαδικτυακοί ταξιδιωτικοί πράκτορες σταμάτησαν να πωλούν τις πτήσεις της στις αρχές Δεκεμβρίου μετά από νομικές και ρυθμιστικές πιέσεις. Η Ryanair είπε ότι αναμένει η κίνηση να μειώσει τους βραχυπρόθεσμους συντελεστές φορτίου κατά 1% ή 2% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αλλά ότι δεν αναμένει ότι θα επηρεάσει ουσιαστικά τους όγκους κίνησης ολόκληρου του έτους ή την καθοδήγηση της για τα κέρδη.

Πάντως οι αγορές αναμένουν επίσης και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία θα βοηθήσουν τους επενδυτές να αξιολογήσουν το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη νομισματική χαλάρωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια