Σε αντίθεση με το κακό ποδαρικό που έκαναν οι παγκόσμιες αγορές με τη νέα χρονιά, το Bitcoin κατέγραψε ράλι άνω του 6% τις πρώτες τρεις ημέρες του Ιανουαρίου.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από τα 45.300 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου, ενισχυμένο από το τις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν σύντομα τα πρώτα spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια Bitcoin της χώρας. Η γενική αισιοδοξία για τα κρυπτονομίσματα ενθάρρυνε επίσης την άνοδο σε μικρότερα νομίσματα όπως το Solana και το Avalanche.

Ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, James Seyffart, είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει μια παρτίδα εφαρμογών spot Bitcoin ETF έως την προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου. Το διακριτικό αυξήθηκε κατά 172% τους τελευταίους 12 μήνες στα στοιχήματα ότι τα νέα επενδυτικά προϊόντα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ζήτησης Bitcoin.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Σύμφωνα με τους αναλυτές της K33 Research, Anders Helseth και Vetle Lunde, τα νέα αυτά προϊόντα προαναγγέλλουν μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή στο ενδιαφέρον των αγοραστών.

Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν επίσης ωφεληθεί από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το 2024. Η πρωτοχρονιάτικη αδυναμία των μετοχών είναι εν μέρει αντανάκλαση μιας επαναξιολόγησης αυτών των προβλέψεων. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να ταλαντευτούν εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να μειώνουν τις προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Το κλιμακούμενο κόστος των στοιχημάτων για την αύξηση των τιμών του Bitcoin στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αποτελεί ένδειξη «κερδοσκοπικής υπερβολής» που εμφανίζεται στην ανοδική πορεία των token, έγραψε ο Sean Farrell, επικεφαλής στρατηγικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Fundstrat Global Advisors LLC.

«Το κόστος χρηματοδότησης σε αυτά τα επίπεδα συνήθως προηγείται της αστάθειας και η κατεύθυνση αυτής της αστάθειας θα εξαρτηθεί από τις βραχυπρόθεσμες ροές», είπε.

Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις

Οι συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που ελπίζουν να εισαγάγουν ETF bitcoin έχουν προχωρήσει σε τεχνικές λεπτομέρειες, δίνοντας σήμα, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η έγκριση βρίσκεται πολύ κοντά.

Περισσότερες από δώδεκα εταιρείες  -συμπεριλαμβανομένης των BlackRock, WisdomTree, Valkyrie και άλλων- περιμένουν το πράσινο φως από την SEC.

«Για όλους όσοι επενδύουν σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), αυτό θα ήταν το καλύτερο προϊόν στην αγορά» εξηγεί στο CNBC ο διευθυντής έρευνας παθητικών στρατηγικών για τη Βόρεια Αμερική στη Morningstar, Mπράιαν Αρμούρ. «Όλες οι άλλες επιλογές αυτή τη στιγμή έχουν ελαττώματα σε διάφορους βαθμούς». 

Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί επενδυτές μπορούν να αγοράσουν bitcoin futures ETFs, τα οποία κατέχουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, ή συμφωνίες για την αγορά ή την πώληση του περιουσιακού στοιχείου αργότερα σε μια συμφωνημένη τιμή. Το πολυαναμενόμενο bitcoin spot ETF θα επενδύει απευθείας στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.

Εάν η SEC δώσει την τελική σφραγίδα έγκρισης, ο Αρμούρ αναμένει «έγκριση παρτίδας» με πολλαπλές εισαγωγές ETF την ίδια ημέρα. «Θα περίμενα ότι θα αποφανθούν για τα spot ETFs συνολικά, επειδή οι περισσότεροι εκδότες ακολουθούν παρόμοιες προσεγγίσεις» σημειώνει.

«Υπάρχουν πολλά καλά σημάδια ότι η SEC λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη της την πιο πρόσφατη παρτίδα αιτήσεων», συνεχίζει. «Είμαι πιο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά»

Ορισμένοι επενδυτές κρυπτογράφησης αναμένουν ράλι του bitcoin μετά την έγκριση, αλλά είναι επίσης πιθανό η τιμή να βυθιστεί καθώς οι επενδυτές θα πουλήσουν για να εισπράξουν κέρδη, εκτιμά ο Αρμούρ.

Το κρυπτονόμισμα παραμένει ένα «εξαιρετικά ευμετάβλητο» περιουσιακό στοιχείο

Ενώ η έγκριση από την SEC ενός spot bitcoin ETF μπορεί να κάνει την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι μια επένδυση που τοποθετείται στην κορυφή των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν υψηλό κίνδυνο.

«Εξαρτάται από τον επενδυτή» σημειώνει ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σχεδιαστής Μπεν Σμιθ, ιδρυτής της Cove Financial Planning. «Εάν είστε ένας πιο επιθετικός επενδυτής με όρεξη για υψηλότερο κίνδυνο, ένα spot bitcoin ETF θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» λέει χαρακτηριστικά.

Η πιο συχνή συμβουλή των ειδικών είναι το 1% ώς το 5% του χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή να είναι τοποθετημένο σε κρυποτονομίσματα. «Εξακολουθεί να παραμένει ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο» τονίζει ο Αρμούρ.

Περίπου το 72% των χρηματοοικονομικών συμβούλων δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να επενδύσουν σε κρυπτονόμισμα εάν τα spot ETFs εγκριθούν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Nasdaq του 2022 σε 500 συμβούλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News