Κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε η συνολική καθαρή περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων το 2023, εμφανίζοντας μια εντυπωσιακή ανάκαμψη σε σχέση με τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index (Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg), ο Ίλον Μασκ επέστρεψε στην πρώτη θέση με κέρδη 1,5 τρισ. δολάρια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γάλλο μεγιστάνα Bernard Arnault.

X/Twitter: Ήττα στον δικαστικό πόλεμο για την «ελευθερία του λόγου» στην Καλιφόρνια

Για άλλη μια φορά, η περιουσία τους συσχετίστηκε στενά με την απόδοση ων μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες ανήλθαν σε νέα ρεκόρ φέτος παρά τους φόβους για ύφεση, τον παρατεταμένο πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και τη γεωπολιτική αναταραχή.

Οι δισεκατομμυριούχοι στον κλάδο της τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 48% ή 658 δισεκατομμύρια δολάρια, ωθούμενος από την μεγάλη ζήτηση αλλά και τη συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τριάδα

Κανείς δεν φαίνεται να τα κατάφερε καλύτερα από τον Ίλον Μασκ, ο οποίος ανέκτησε τη χαμένη του αίλη και μαζί με αυτήν την πρώτη θέση στη λίστα και τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, που μέχρι πρότινος κατείχε ο ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH Bernard Arnault.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla κέρδισε επιπλέον 95,4 δισ. δολάρια, ενισχυμένο από την επιτυχία της Tesla και της SpaceX, αφού έχασε 138 δισ. δολάρια το 2022. Η καθαρή του περιουσία είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Arnault κατά τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια, ύστερα και από την διεθνή επιβράδυνση της ζήτησης για τα είδη πολυτελείας που έπληξαν τις μετοχές της LVMH.

Και ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, πρόσθεσε περισσότερα από 70 δισ. δολάρια στο πορτοφόλι του, κάτι που τον έφερε στη δεύτερη θέση -δίπλα στον Arnault- ενώ η περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Meta, Mark Zuckerberg, εκτινάχθηκε κατά περισσότερα από 80 δισ. δολάρια.

Ποιοι θα ξεχωρίσουν το 2024

Mark Cuban 

Ήταν το 1995 όταν δημιούργησε το radio-streaming portal Broadcast.com μαζί με τον επίσης απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Todd Wagner το 1995 και την πούλησε στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999. Ένα χρόνο μετά αγόρασε τους Dallas Mavericks του NBA για 285 εκατ. δολάρια, ενώ είναι και συνιδρυτής της Cost Plus Drugs, την οποία εγκαινίασε τον Ιανουάριο του 2022 με στόχο τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ως παιδί πουλούσε γραμματόσημα από πόρτα σε πόρτα και παρέδιδε μαθήματα ντίσκο για να μπορέσει να πληρώσει το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.
Ο Cuban αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του σταδιοδρομία, όταν απολύθηκε από ένα κατάστημα λογισμικού επειδή έκλεισε μια πώληση 15.000 δολαρίων αντί να καθαρίσει το κατάστημα. Σήμερα, συνεχίζει να επενδύει σε εταιρείες με γνώμονα την αποστολή τους, όπως η Luminaid, η οποία παρέχει φωτισμό σε περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές, και η Mahmee, μια εταιρεία τεχνολογίας για την υγειονομική περίθαλψη των νέων μητέρων. Φέτος, η περιουσία του ανέβηκε στα 6,8 δισ. δολάρια.

Rupert Murdoch

Ο 92χρονος πλέον ιδρυτής της News Corp. αποσύρθηκε και επισήμως, παραχωρώντας τον έλεγχο στο γιο του, Lachlan, ο οποίος αναμένεται να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσκολίες ενόψει και των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η Fox Corp έχει ήδη συμβιβαστεί με την Dominion Voting Systems για 787,5 εκατ. δολάρια, αφού η εταιρεία κατηγόρησε το δίκτυο ότι μετέδωσε ψευδείς ισχυρισμούς ότι υπήρξε νοθεία στις προηγούμενες εκλογές.

Η Fox εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλη μια αγωγή από την Smartmatic Corp σε παρόμοια υπόθεση. Παρά τις διαμάχες αυτές, η καθαρή περιουσία του Rupert Murdoch δεν έχει μειωθεί – αντιθέτως ανυξήθηκε στα 8,9 δισ. το 2023.

Masayoshi Son

Ο Ιάπωνας επενδυτής έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα με την WeWork, που βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής το 2023, κάνοντας πολλούς επενδυτές να αμφισβητούν την κρίση του. Ο Masayoshi Son που ίδρυσε και διευθύνει τον γίγαντα κινητών τηλεπικοινωνιών και επενδύσεων SoftBank Group, με τους επενδυτές στα Vision Funds να περιλαμβάνουν την Apple, την Qualcomm, τη Foxconn, το family office του δισεκατομμυριούχου Larry Ellison και το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 11,4 δισ. δολάρια.

Changpeng «CZ» Zhao

Από πολλές απόψεις ήτα μια δύσκολη χρονιά για τον Κινεζοκαναδό Changpeng Zhao -γνωστό με το ψευδώνυμο CZ-, τον ιδρυτή της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Τον Νοέμβριο διευθύνων σύμβουλος και εταιρεία ομολόγησαν την ενοχή τους για ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων. Συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του και να πληρώσει προσωπικά πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων επιπλέον των 4,3 δισ. που θα πρέπει να καταβάλει η Binance.

Η Binance έχει αντιμετωπίσει ρυθμιστικό έλεγχο και έρευνες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την άδεια νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτη μέσω τηλεγραφημάτων. Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη στην αγορά των crypto οδήγησε την περιουσία του να αυξηθεί κατά σχεδόν 25 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή