Σε περισσότερα από 3,5 δισ. δολάρια ανήλθαν το 2023 οι δημοσίως ανακοινωθείσες φιλανθρωπικές δωρεές στις ΗΠΑ, από πλούσιους ιδιώτες ή τα ιδρύματά τους.

LNG: Πήραν κεφάλι οι ΗΠΑ στις εξαγωγές – Βασικός προορισμός η ΕΕ

Όπως προκύπτει από τη λίστα που δημοσίευσε το Chronicle of Philanthropy, με έδρα την Ουάσιγκτον, μεταξύ των μεγαλύτερων αποδεκτών των δωρεών συγκαταλέγονται ορισμένα πανεπιστήμια και επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα, ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ένα οικογενειακό ίδρυμα και μια ομάδα φυλετικής δικαιοσύνης.

«Η ανάλυσή μας διαπιστώνει ότι τα μεγαλύτερα μεμονωμένα δώρα το 2023 κυμαίνονται από 200 εκατομμύρια δολάρια έως 541,5 εκατομμύρια δολάρια. Πολύ μεγάλες δωρεές όπως αυτές είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από βραχυπρόθεσμα οικονομικά σκαμπανεβάσματα, επειδή αρκετοί από τους δωρητές είναι πολυδισεκατομμυριούχοι» σύμφωνα με τη Maria Di Mento, ανώτερη δημοσιογράφο στο Chronicle.

Σύμφωνα με το Barron’s οκτώ από τους χορηγούς είναι πολυδισεκατομμυριούχοι, με συνολική καθαρή περιουσία 305,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Ο Μπάφετ στην κορυφή

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται μια χορητία από τον Γουόρεν Μπάφετ, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται από το Forbes σε περίπου 119 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway παραχώρησε 1,5 εκατομμύριο μετοχές της μετοχής της κατηγορίας «Β» της εταιρείας του – αξίας 541,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ – στο Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, το οποίο φέρει το όνομα της πρώτης του συζύγου, η οποία πέθανε το 2004.

Το ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1964 στην Ομάχα της Νεμπράσκα, παραμένει οικογενειακή υπόθεση με δύο από τα τρία παιδιά του Μπάφετ να υπηρετούν επί του παρόντος στο διοικητικό συμβούλιο του. Υποστηρίζει κυρίως την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και επίσης παρέχει υποτροφίες κολεγίου για φοιτητές στην πολιτεία του Μπάφετ, τη Νεμπράσκα.

Ο Μπάφετ έχει δεσμευτεί να δωρήσει όλη σχεδόν την περιουσία που έχει χτίσει στην Berkshire Hathaway, την οποία διευθύνει από το 1965. Ο 93χρονος έχει δωρίσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2006.

Ο Τζέιμς Σάιμονς

Δεύτερη στη λίστα ήταν μια δωρεά 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδρυτή του Hedge Fund της Renaissance Technologies, Τζέιμς Σάιμονς, και τη σύζυγό του, Μέριλιν. Το ζευγάρι έδωσε τη χορηγία τον Ιούνιο μέσω του Simons Foundation στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook για να ενισχύσει τις υποτροφίες, τις θέσεις καθηγητών, την έρευνα και την κλινική φροντίδα.

Το ζευγάρι, του οποίου η συνολική καθαρή περιουσία είναι περίπου 30,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έχει εκτεταμένους δεσμούς με το πανεπιστήμιο—ο Τζέιμς, 85 ετών, ήταν πρόεδρος του τμήματος μαθηματικών από το 1968 έως το 1978 και η Μέριλιν, 72 ετών, απέκτησε δύο πτυχία εκεί. Από το 1983 το ζεύγος έχει χορηγήσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο.

Η τρίτη θέση

Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν το μεγαλύτερο δώρο της χρονιάς στην επιστήμη, μια δωρεά 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ρος Μπράουν -ιδρυτή του κατασκευαστή βιομηχανικού εξοπλισμού Cryogenic Industries- στο πανεπιστήμιό του, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Η χορηγία, που έκανε ο 88χρονος τον Νοέμβριο, θα χρησιμοποιηθεί για την έναρξη του Ινστιτούτου Μπράουν για τις Βασικές Επιστήμες.

Το ινστιτούτο θα υποστηρίξει την επιστημονική έρευνα σε άλλα πανεπιστήμια και θα στεγάσει το πρόγραμμα Ross Brown Investigators Award, ένα πρόγραμμα υποτροφιών που ξεκίνησε το 2020 ο Μπράουν που μέχρι φέτος λειτουργούσε εκτός του ιδρύματός του. Το πρόγραμμα παρέχει βραβεία πενταετούς διάρκειας, ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σε καθηγητές που εργάζονται στη χημεία και τη φυσική έρευνα στα μέσα της καριέρας τους.

Από την πλευρά τους ο συνιδρυτής της Nike, Φιλ Νάιτ, 85 ετών, και η σύζυγός του, Πένυ, υποσχέθηκαν 400 εκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο 1803 , ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην ανοικοδόμηση και την ενίσχυση της ιστορικής μαύρης κοινότητας του Πόρτλαντ. Η δωρεά θα δημιουργήσει το Rebuild Albina , μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομικής και πολιτιστικής ευημερίας μιας κάποτε μιας ακμάζουσας μαύρης γειτονιάς που παραμελήθηκε τη δεκαετία του 1970 από ένα μείγμα ληστρικών δανείων, μεροληπτικών κυβερνητικών πρακτικών και μακροπρόθεσμων κατασκευαστικών έργων.

Ο Ντάν Γκίλμπερτ

Επόμενος στη λίστα είναι ο Ντάν Γκίλμπερτ, ιδρυτής της Rocket Mortgage και πρόεδρος των Cleveland Cavaliers του NBA, και η σύζυγός του Τζένιφερ. Το ζευγάρι δώρισε 375 εκατομμύρια δολάρια μέσω του Gilbert Family Foundation στον Henry Ford Health για την κατασκευή δύο ιατρικών κέντρων.

Στη λίστα ακολουθούν:

  • Ο Κένεθ Γκρίφιν χορήγησε 300 εκατομμύρια δολάρια μέσω του φιλανθρωπικού του ταμείου για την υποστήριξη οικονομικής βοήθειας και μιας σειράς άλλων προγραμμάτων στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ.
  • Ο Τίμοθι Σπρίνγκερ, ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας LeukoSite, και ο Σάφεν Λου, πρώην επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δώρησαν 210 εκατομμύρια δολάρια στο Ινστιτούτο Πρωτεϊνικής Καινοτομίας, ένα μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο που υποστηρίζει την έρευνα για τις πρωτεΐνες.
  • Μέσω της διαθήκης του, ο Φράνκλιν Αντόνιο – επιστήμονας και συνιδρυτής της εταιρείας κατασκευής τσιπ Qualcomm που πέθανε το 2022 – κληροδότησε ποσά 200 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Τα ποσά δόθηκαν στο Ινστιτούτο SETI για έρευνα σχετικά με την προέλευση της ζωής, και το Θερινό Επιστημονικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει προηγμένες εμπειρίες επιστημονικής εμβάπτισης για ηλικιωμένους.
  • Ο Κένεθ Λάνγκον, συνιδρυτής του Home Depot, και η σύζυγός του, Ελαΐν, δώρησαν 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο Grossman Long Island School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για υποτροφίες.
  • Ο Λέοναρντ και ο Ρόναλντ Λόντερ, κληρονόμοι της περιουσίας της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder, και τα τέσσερα παιδιά τους έδωσαν μαζί 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο Ίδρυμα Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Αλτσχάιμερ για αξιοποίηση στον τομέα της έρευνας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ