Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αφού ξεπέρασαν την Αυστραλία και το Κατάρ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που συγκέντρωσε και κοινοποίησε το Bloomberg την Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν 91,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG πέρυσι, αφού η κύρια εξαγωγική εγκατάσταση της χώρας, Freeport LNG, επανέλαβε τη λειτουργία της μετά από οκτώ μήνες μετά από πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022. Σημαντική ώθηση έλαβαν οι εξαγωγές από τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Αυστραλία ήταν ο δεύτερος κορυφαίος εξαγωγέας LNG το 2023, ενώ το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022, μείωσε τις εξαγωγές του κατά 1,9% το 2023 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Αμερικανικό ανάχωμα στα ρωσικά σχέδια για το LNG

Χρονιά -ορόσημο

Το 2024 αναμένεται να είναι ένα ακόμα έτος ορόσημο για το αμερικανικό LNG. Η Venture Global LNG Inc. πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα εγκατάσταση LNG Plaquemines στη Λουιζιάνα και η ExxonMobil και η QatarEnergy πρόκειται να ξεκινήσουν το Golden Pass, μια εγκατάσταση LNG στο Τέξας. Στην τελευταία έκδοση της Βραχυπρόθεσμης Ενεργειακής Προοπτικής (STEO) της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθούν στα 12,36 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα , από 11,81 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2023 και 10,59 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2022.

Η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ήταν οι κύριοι προορισμοί για τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την ΕΙΑ. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασαν τις εισαγωγές μέσω αγωγών για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Τον Δεκέμβριο, η Ευρώπη παρέμεινε ο κύριος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ στο 61% του συνόλου των εξαγόμενων. Η Ασία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το LNG των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια