Οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της Ρωσίας να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, ανέφεραν αναλυτές, καθώς οι αυξάνονται οι προσδοκίες για καθυστερήσεις σε ένα εμβληματικό έργο.

Ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αυστραλία, η Ρωσία φιλοδοξεί να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά σε περίπου ένα πέμπτο από 8% τώρα τριπλασιάζοντας την παραγωγή της σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030-35 .

Ωστόσο, ενώ η Μόσχα έχει εκτρέψει με επιτυχία τις εξαγωγές πετρελαίου, που κάποτε προορίζονταν για τη Δυτική Ευρώπη, στην Κίνα και την Ινδία, ενόψει των κυρώσεων, ο αντίκτυπος των περιορισμών στο LNG είναι πιο σοβαρός λόγω του σχετικά μικρού αριθμού δεξαμενόπλοιων που μπορούν να μεταφέρουν LNG και του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν έχει την αναγκαία πρόσβαση στην τεχνολογία και τη χρηματοδότηση.

«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια»

Όπως αναφέρει το Reuters, οι προσπάθειες της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν μέχρι στιγμής περιορισμένη επιτυχία καθώς οι παρατεταμένες συνομιλίες για περισσότερες από διπλάσιες τρέχουσες πωλήσεις στη χώρα μέσω του προτεινόμενου αγωγού Power of Siberia 2 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Την ίδια στιγμή, το Arctic LNG 2, το οποίο ελέγχεται από τη Novatek, τον μεγαλύτερο παραγωγό LNG της Ρωσίας, αντιμετωπίζει καθυστέρηση, δήλωσαν τρεις πηγές του κλάδου στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εμπορικές προμήθειες LNG από το έργο αναμένονται όχι νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ή αργότερα.

Το Κρεμλίνο βασίζεται στις πωλήσεις ενέργειας, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 57% των συνολικών εξαγωγικών εσόδων της Ρωσίας και το 27% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τελευταίο έτος.

«Ανωτέρα βία»

Οι αμερικανικές κυρώσεις , για τις οποίες η Ρωσία είπε ότι αντανακλούν την επιθυμία της Ουάσιγκτον να εξοντώσει τους ανταγωνιστές της στο LNG, έχουν ήδη οδηγήσει στη κήρυξη ανωτέρας βίας από τη Novatek, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα.

Φοβούμενοι τις αντιδράσεις από τις κυρώσεις, ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη χρηματοδότηση και για τις εξαγορές συμβάσεων για το εργοστάσιο,

Ο Jason Feer της εταιρείας ναυτιλίας και διαμεσολάβησης LNG Poten & Partners είπε ότι η δήλωση ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις ήταν μία «κλήση αφύπνισης»  για μελλοντικά ρωσικά έργα LNG.

Το Arctic LNG 2 βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan, η οποία εκτείνεται στη Θάλασσα Kara, βόρεια της Σιβηρίας.

Η Novatek, η οποία δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση έναντι της Gazprom, έχει μερίδιο 60% στο έργο. Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας CNOOC και η China National Petroleum Corp  έχουν η καθεμία μερίδιο 10%, όπως και η γαλλική TotalEnergies και μια κοινοπραξία των ιαπωνικών Mitsui and Co και JOGMEC .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια