Ανοδικά κινούνται για μία ακόμα ημέρα οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, εν μέσω της ανησυχίας για τον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή, μετά τις διακοπές σε κοίτασμα στη Λιβύη, αλλά και την αυξημένη ένταση αναφορικά από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.

Ειδικότερα, το αργό Brent σημείωσε άνοδο 38 σεντς, ή 0,5%, στα 78,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν 52 σεντς, ή 0,7%, στα 73,22 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν κατά περίπου 3% για να σταθεροποιηθούν υψηλότερα για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες την Τετάρτη, με τον WTI να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ερυθρά Θάλασσα και μακελειό στο Ιράν αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου

«Μια σειρά πρωτοσέλιδων γύρω από περαιτέρω εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλήρες κλείσιμο του κοιτάσματος πετρελαίου Sharara της Λιβύης από τοπικές διαδηλώσεις ανανέωσαν τις ανησυχίες για διαταραχές του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου», δήλωσε στο Reuters, ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

Την Τετάρτη, οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην πλήρη διακοπή της παραγωγής στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης, το οποίο μπορεί να παράγει έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα. Το πεδίο, ένα από τα μεγαλύτερα της Λιβύης, υπήρξε συχνός στόχος τοπικών και ευρύτερων πολιτικών διαμαρτυριών.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς σκοτώθηκε σε χτύπημα στη Βηρυτό – το πρώτο χτύπημα που έπληξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου σε τρεις μήνες σχεδόν καθημερινών πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ που είχε περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή.

Οι ανησυχίες για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα προκλήθηκαν όταν οι Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν δήλωσαν την Τετάρτη ότι είχαν «στοχοποιήσει» ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό το Ισραήλ. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι η μαχητική ομάδα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα την προηγούμενη ημέρα.

Η αγορά υποστηρίχθηκε επίσης από στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Δεκεμβρίου, η οποία ήταν διπλάσια από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) δήλωσε την Τετάρτη ότι η συνεργασία και ο διάλογος εντός της ευρύτερης συμμαχίας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί, αφού η Αγκόλα, μέλος του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το μπλοκ τον περασμένο μήνα.

Μια συνεδρίαση του ομίλου έχει ανακοινωθεί για την 1η Φεβρουαρίου για να επανεξετάσει την εφαρμογή της τελευταίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι το Brent θα κυμανθεί μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι το 2024 με βάση την ευέλικτη προσφορά του ΟΠΕΚ+, τον χαμηλό κίνδυνο ύφεσης και τις ευκαιριακές στρατηγικές αγορές πετρελαϊκών αποθεμάτων από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Τα σενάρια γεωπολιτικού κινδύνου θα παραμείνουν βασικός ανοδικός κίνδυνος για την πρόβλεψη, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities