«Στον πάγο» βάζει το Εθνικό Εργατικό Εφετείο της Αργεντινής μέρος του διατάγματος του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι που περιλαμβάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στην πρώτη δικαστική ήττα του νέου προέδρου.
Πρόκειται πάντως για προσωρινή απόφαση, που ελήφθη κατόπιν προσφυγής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων (CGT).
Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μιλέι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Θα επιμείνει ότι είναι το Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Διοικητικών Διαφορών είναι αυτό που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος.
Το σκεπτικό της απόφασης
Το Εθνικό Επιμελητήριο Εργατικών Προσφυγών, παρόμοιο με το Εργατικό Δικαστήριο της Βραζιλίας, ανακοίνωσε την αναστολή των νέων εργασιακών κανόνων που συμπεριέλαβε ο Μιλέι στο σαρωτικό διάταγμα που παρουσίασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο ευρύ διάταγμα αναγκαιότητας και επείγοντος στις 20 Δεκεμβρίου, το οποίο αφορούσε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής.
Το κεντρικό επιχείρημα του εργατικού δικαστηρίου είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί ούτε η ανάγκη ούτε το επείγον που δικαιολογεί την παράκαμψη του Κογκρέσου, το οποίο είναι το νομοθετικό σώμα, και την έκδοση ενός διατάγματος με τόσο σημαντικά και πολυάριθμα μέτρα.
Το εν λόγω διάταγμα, που παρουσιάστηκε στις 21 του μηνός, θεσπίζει περισσότερες από 300 μεταρρυθμίσεις σε ευρείς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της εργατικής νομοθεσίας. Τα συνδικάτα τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις Μιλέι πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τι προβλέπει το διάταγμα
Υπενθυμίζεται ότι δέκα ημέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μιλέι εξέδωσε διάταγμα «αναγκαίων και επειγόντων» μέτρων, που έχει σκοπό να τροποποιηθούν πάνω από 300 διατάξεις. Μεταξύ άλλων καταργούνται το πλαφόν στα ενοίκια, τα όρια τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, εξασθενούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, διευκολύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.
Είναι ενδεικτικό ότι κατονομάζονται 41 δημόσιες επιχειρήσεις – ανάμεσά τους η γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου YPF, ο εθνικός αερομεταφορέας Aerolíneas Argentinas, η δημόσια σιδηροδρομική επιχείρηση Ferrocarriles Argentinos κ.ά. – που θα ιδιωτικοποιηθούν.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ