Ενας φημισμένος ιρλανδός πολιτικός του 19ου αιώνα, ο Ντάνιελ Ο’ Κόνελ, συνήθιζε να λέει ότι «τίποτα δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό αν είναι ηθικά λάθος». Πόσο αταίριαστος δείχνει όμως αυτός ο κώδικας αξιών στην πολύ σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών.
Υπό το βάρος των ραγδαίων αποκαλύψεων ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απομακρύνει το alter ego του, και για πολλούς τον άνθρωπο που είχε τον απόλυτο έλεγχο της κυβερνητικής λειτουργίας, Γρηγόρη Δημητριάδη. Ηταν 5 Αυγούστου του 2022 όταν ο ανιψιός του Πρωθυπουργού εγκατέλειψε άρον άρον το Μέγαρο Μαξίμου.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η κυβερνητική παράταξη προσπάθησε να συγκαλύψει τις πτυχές της υπόθεσης που προκάλεσε σάλο όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και εξέθεσε την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί το σχετικό πόρισμα της Δικαιοσύνης προκειμένου να μάθει η κοινή γνώμη για ποιον λόγο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα παρακολουθούνταν από κέντρα και παράκεντρα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι πολίτες ενημερώθηκαν ξαφνικά από τα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γευμάτισε με τον Γρηγόρη Δημητριάδη σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να συναντά τους συγγενείς του. Αδιαμφισβήτητα, ναι.
Ωστόσο την ίδια ώρα οποιοσδήποτε μπορεί επίσης να αντιληφθεί ότι ο ιδιαίτερα καλά εκπαιδευμένος στην επικοινωνία Πρωθυπουργός, αν ήθελε να έχει κρατήσει αυτή την επικοινωνία ιδιωτική, θα την είχε κρατήσει και όχι να δώσει την εντύπωση πως ενορχήστρωσε τη διαρροή των φωτογραφιών. Ή μήπως να περάσει το μήνυμα;
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η υπόθεση των υποκλοπών παραμένει ανοιχτή ως προς την ποινική της διερεύνηση. Την πολιτική ευθύνη του κ. Δημητριάδη στο «σκάνδαλο», όπως χαρακτήρισε την υπόθεση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο debate απαντώντας σε ερώτηση του Mega, την αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και τον απέπεμψε.
Αρα με τη δημοσιοποίηση της συνάντησης, τι μήνυμα λαμβάνουν οι δικαστικοί που εξετάζουν την υπόθεση; Τι μήνυμα λαμβάνουν οι υπουργοί που ενημερώθηκαν και επίσημα ότι υπήρξαν θύματα παρακολούθησης; Δικαιούται κανείς να αναρωτηθεί μήπως αυτό ήταν μια προαναγγελία επιστροφής του «πολύτιμου» κ. Δημητριάδη στα εσωτερικά της κυβέρνησης.
Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για μια υπόθεση που παραπέμπει σε λατινοαμερικάνικες πρακτικές του υποκόσμου και καθόλου σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο Ο’ Κόνελ παραμένει επίκαιρος. Το «πολιτικά ορθό» πρέπει να ταυτίζεται με το «ηθικό», είτε αυτό μάς συμφέρει είτε όχι…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα