Την επέκτασή του στην κινεζική αγορά πετρελαίου ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco, διευρύνοντας το αποτύπωμά του στη χώρα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Rongsheng Petrochemical για την απόκτηση μέγιστου ποσοστού 50% στη θυγατρική της δεύτερης, Ningbo Chongjin Petrochemical.

Aramco: Σχέδια για παραγωγή συνθετικών καυσίμων έως το 2025 

Η Rongsheng, ιδιωτική εταιρεία διύλισης με έδρα το Hangzhou, έκανε γνωστό ότι συζητά επίσης το ενδεχόμενο απόκτησης  ποσοστού 50% στη Saudi Aramco Jubail Refinery Company, τη μονάδα διύλισης της σαουδαραβικής εταιρείας, επικαλούμενη ένα μνημόνιο κατανόησης που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές μια μέρα νωρίτερα.

Οι εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν από κοινού τον εξοπλισμό της κινεζικής θυγατρικής και να κατασκευάσουν το τεράστιο έργο Rongsheng New Materials (Zhoushan), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το έργο θα παράγει πετροχημικά υψηλής απόδοσης, όπως πλαστικά μηχανικής, ειδικούς πολυεστέρες και ρητίνες υψηλής ποιότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές συσκευές και ημιαγωγούς, αναφέρεται.

Η Σαουδική Αραβία έχει ενισχύσει σημαντικά τους ενεργειακούς δεσμούς της με την Κίνα από πέρυσι.

Τον Μάρτιο, η Aramco συμφώνησε να αγοράσει ποσοστό 10% στη Rongsheng έναντι 24,6 δισ. γιουάν (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα προμήθευε 480.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στην κινεζική εταιρεία.

Η Κίνα έχει επίσης επιδιώξει να αυξήσει την παρουσία της στη Σαουδική Αραβία.

Η Sinopec, ο κρατικός κολοσσός διύλισης, έχει μια κοινοπραξία με την Aramco που εκμεταλλεύεται έργο διυλιστηρίου στη βιομηχανική πόλη Yanbu στη Σαουδική Αραβία.

Η Yanbu Aramco Sinopec Refining Company, η οποία λειτουργεί από το 2016, χρησιμοποιεί 400.000 βαρέλια την ημέρα αραβικού βαρέος αργού πετρελαίου για την παραγωγή καυσίμων μεταφοράς υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τον περασμένο μήνα, το Χονγκ Κονγκ άπλωσε κόκκινο χαλί για τις ελίτ της Σαουδικής Αραβίας σε επενδυτικό συνέδριο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της πόλης, John Lee, ταξίδεψε στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aramco μεταφέροντας την πρόταση μιας δευτερεύουσας εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με μια κυβερνητική δήλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή