Η Saudi Aramco σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία έως το 2025 δύο μονάδες επίδειξης για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, των οποίων η καύση εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο θα παράγει ποσότητες συνθετικής βενζίνης και καυσίμου για αεροσκάφη και επιδιώκει να βρει τακτικούς αγοραστές μόλις δοκιμάσει το προϊόν, σύμφωνα με τον Ahmad Al Khowaiter, επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας της Aramco.

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης: Μαγειρεύονται νέα μεγάλα deal στις πετρελαϊκές

Εάν τελικά τα εν λόγω συνθετικά καύσιμα γίνουν αποδεκτά από τους αγοραστές, η Aramco θα κατασκευάσει διυλιστήρια συνθετικών καυσίμων, σε εμπορική κλίμακα πλέον, δήλωσε ο Al Khowaiter κατά τη διάρκεια επενδυτικού συνεδρίου στο Ριάντ.

Ο Al Khowaiter διευκρίνισε ότι η Aramco θα επενδύσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο βενζίνης και σε μια εγκατάσταση συνθετικού καυσίμου για τζετ που αναπτύσσεται από κοινού με την ισπανική Repsol. Δεν έδωσε ωστόσο χρονοδιάγραμμα για το πότε η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις εμπορικής κλίμακας.

Πάντως, αυτό που ανακοινώθηκε είναι τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα δοκιμαστικό εργοστάσιο για συνθετική βενζίνη στην υπό ανάπτυξη πόλη Neom της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εταιρεία θα παράγει τη συνθετική βενζίνη συνδυάζοντας τη μεθανόλη που εξάγεται από το πράσινο υδρογόνο με διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια μετατρέποντάς την σε καύσιμο.

Η δοκιμαστική εγκατάσταση θα παράγει 35 βαρέλια την ημέρα βενζίνης που δημιουργεί 70% λιγότερες εκπομπές από τα σημερινά καύσιμα, ενώ ένα διυλιστήριο εμπορικής κλίμακας θα μπορούσε να παράγει 35.000 βαρέλια, δήλωσε ο Al Khowaiter.

Ο Al Khowaiter σημείωσε ότι απαιτείται κυβερνητική υποστήριξη για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες για να καταστούν εμπορικά βιώσιμες

H Saudi Aramco είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς διύλισης στον κόσμο, με συμμετοχές σε μονάδες επεξεργασίας αργού πετρελαίου από τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού μέχρι την Κίνα και φυσικά στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Aramco σχεδιάζει να διπλασιάσει το ακαθάριστο ποσό της δυναμικότητας διύλισης στην οποία κατέχει ιδιοκτησιακά μερίδια αυτή τη δεκαετία σε περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με τη δυναμικότητα από την προβλεπόμενη λειτουργία συνθετικών καυσίμων να αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτού.

Ο Al Khowaiter δήλωσε ότι η Aramco σχεδιάζει να δεσμεύσει 9 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και να προχωρήσει πέρα από αυτό στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green