«Βαριά» ξεκινάει το 2024 για τις περισσότερες επιχειρήσεις καθώς η αύξηση του κόστους χρήματος και η εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων έχει προκαλέσει κόπωση σε αρκετές από αυτές καθώς είδαν το επιτόκιο των δανείων τους να αυξάνεται έως και κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ άλλες μέσα στο 2023 αναγκάστηκαν να βγάλουν άρον άρον τα διαθέσιμα τους στο τραπέζι και να προχωρήσουν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων ώστε να αποφύγουν την επιτοκιακή επιβάρυνση που κορυφώθηκε μέσα στο 2023. Έτσι το 2024 έκανε ποδαρικό με υψηλά επιτόκια τα οποία όπως φαίνεται δεν θα αποσυμπιεσθούν πολύ σύντομα και θα συνεχίσουν να «τεστάρουν» τις αντοχές των επιχειρήσεων….

Οι αυξήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα και με στοιχεία της ΤτΕ ,στην πλειονότητά οι αυξήσεις επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια κυμάνθηκαν μεταξύ 150 και 290 μ.β. μέσα στο 2023.Έτσι, το μεσοσταθμικό επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων ανήλθε κατά μέσο όρο σε 5,8% το πρώτο δεκάμηνο του 2023, έναντι μέσης τιμής 3,2% το ίδιο δεκάμηνο του 2022 . Συγκεκριμένα, στα δάνεια με καθορισμένη διάρκεια (τακτή λήξη) το μεσοσταθμικό επιτόκιο αυξήθηκε σε 5,7% το 2023 (2022: 3,1%). Το αντίστοιχο επιτόκιο στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που αντιπροσώπευαν το 29% της ακαθάριστης ροής επιχειρηματικών δανείων με τακτή λήξη αυξήθηκε κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 5,8%. Στα δάνεια μη καθορισμένης διάρκειας το μεσοσταθμικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά περίπου 2,4 ποσοστιαίες μονάδες σε 6,4%.

Ψυχρολουσία για τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΤτΕ ,οι χρηματοδοτήσεις άνω του 1 εκατ € ,δέχθηκαν και τις κυριότερες πιέσεις μέσα . Ειδικότερα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού για τα δάνεια τακτής λήξης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο το πρώτο δεκάμηνο του 2023 σε 6,2% στα δάνεια έως 250.000 ευρώ από 4,9% το 2022 .Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,7% στα δάνεια μεταξύ 250.000 ευρώ και 1 εκατ. ευρώ ( 3,7% το 2022 ) και ενώ στα ίδια επίπεδα( 5,7%) βρέθηκε και το επιτόκιο στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ ενώ βρισκόταν στο 3,0% το 2022

Οι αποπληρωμές

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η ΤτΕ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για το μήνα Νοέμβριο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ήταν θετική κατά 777 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2023 η καθαρή ροή ήταν αρνητική, 669 εκατ. ευρώ .Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 η μέση μηνιαία καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις ΜΧΕ επηρεάστηκε αρνητικά από τις σημαντικές αποπληρωμές δανείων, ιδιαίτερα από μεγάλες επιχειρήσεις όπως αναφέρει στη πρόσφατη έκθεση της η ΤτΕ σύμφωνα με την οποία μέσα στο 2023 παρατηρήθηκαν και αποπληρωμές και πολλών δανείων χαμηλότερου ύψους. Η μέση μηνιαία ακαθάριστη ροή τραπεζικών δανείων καθορισμένης διάρκειας (τακτής λήξης) προς τις ΜΧΕ –η οποία δεν επηρεάζεται από τις αποπληρωμές αυτές– μειώθηκε το δεκάμηνο του 2023, αλλά παρέμεινε σημαντική και διαμορφώθηκε σε 1,3 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,5 δισεκ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022. Η μείωση αυτή προήλθε από τα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία αποτελούν το 71% (906 εκατ. ευρώ) της συνολικής ακαθάριστης ροής, ενώ η αντίστοιχη ροή προς τις ΜΜΕ κατέγραψε μικρή ετήσια αύξηση (κατά 2,7%, σε 362 εκατ. ευρώ).

Ρευστότητα υπάρχει αλλά δεν….Οι λύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων

Τα υψηλά επιτόκια και η οικονομική επιβράδυνση ήταν οι δύο παράγοντες που το 2023 οδήγησαν στην εξασθένιση της δυναμικής των τραπεζικών πιστώσεων προς . Εν μέσω υψηλών τραπεζικών επιτοκίων δανεισμού, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν και από τις αγορές κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολόγων, υποκαθιστώντας τον τραπεζικό δανεισμό. Ως προς την προσφορά τραπεζικών δανείων, η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων το δεκάμηνο του 2023, παρά την ελάττωση του υπολοίπου της χρηματοδότησης που είχαν αντλήσει από το Ευρωσύστημα, διατηρήθηκε σε επίπεδο επαρκές προκειμένου να διοχετεύσουν χρηματοδότηση προς την οικονομία καθώς οι τράπεζες προσέλκυσαν θετικές καθαρές ροές καταθέσεων λιανικής και άντλησαν πόρους από τη διατραπεζική αγορά του εξωτερικού, καθώς και μέσω εκδόσεων ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις