Περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι αγόρασαν πολυτελή σπίτια στο Λονδίνο το 2023 από το προηγούμενο έτος. Το 2023, σημειώθηκε αύξηση 10% σε τέτοιους αγοραστές που αγοράζουν ακίνητα στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με την έρευνα πλούτου της Beauchamp Estates.

Επιπλέον, η αξία της κορυφαίας αγοράς κατοικίας του Λονδίνουm, ακίνητα με τιμή £15 εκατομμυρίων (18,9 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) και άνω, αυξήθηκε κατά 25%, με 54 πωλήσεις να αποφέρουν συνολικά £1,3 δισεκατομμύρια. Αυτό ανέρχεται σε 49 πωλήσεις αξίας £1,05 δισ. το 2022, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο πολυτελών ακινήτων.

Λονδίνο: Τα Selfridges διασώζονται από την κατάρρευση του λιανεμπορίου της Sigma

«Το Λονδίνο συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή ακινήτων παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τοποθεσίες όπως το Ντουμπάι, το Μαϊάμι και η Νότια Γαλλία», δήλωσε στο Barron’s ο Τζέρεμι Γκι, διευθύνων σύμβουλος της Beauchamp Estates.

Ο αριθμός των υπερπολυτελών, νεόδμητων διαμερισμάτων στο Λονδίνο, αξίας 15 εκατομμυρίων λιρών, που πωλήθηκαν το 2023 αυξήθηκε κατά 137%, με 19 πωλήσεις, από μόλις οκτώ το 2022. Ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια, καθώς και η επιθυμία για «ανέσεις τύπου ξενοδοχείου πέντε αστέρων» οδήγησαν αυτούς τους εξαιρετικά πλούσιους αγοραστές να αγοράσουν περισσότερα νεόκτιστα διαμερίσματα σε πολυτελείς περιοχές του Λονδίνου όπως το Mayfair, το Knightsbridge, το Hyde Park και το Whitehall, σύμφωνα με το Beauchamp Estates.

Αντίθετα, ο αριθμός των κατοικιών και των αρχοντικών με τιμή 15 εκατομμυρίων λιρών ή παραπάνω μειώθηκε κατά σχεδόν 15% το 2023, σε 35 πωλήσεις. Όμως, η συνολική αξία πωλήσεων αυξήθηκε από £ 876 εκατομμύρια το 2022 σε £ 925 εκατ. το 2023.

Δύο σπίτια-τρόπαια με τιμή άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών πουλήθηκαν πέρυσι – το Aberconway House στο Mayfair πουλήθηκε για £138 εκατομμύρια σε έναν ινδό δισεκατομμυριούχο και το Hanover Lodge στο Regent’s Park πουλήθηκε για £113 εκατομμύρια σε έναν άλλο ινδό, επίσης δισεκατομμυριούχο, από έναν ρώσο πωλητή, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου το 70% όλων των αγορών κατοικιών αξίας £15 εκατομμυρίων και πλέον έγιναν με μετρητά, από 60% το 2022.

Τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν σε απότομη πτώση των «στεγαστικών δανείων δισεκατομμυριούχων», τα οποία προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση «αγορών κατοικιών που θεωρήθηκαν ευκαιρίες », σύμφωνα με το Beauchamp Estates.

Φέτος η Beauchamp Estates προβλέπει ότι οι αξίες των υπερπολυτελών κατοικιών θα αυξηθούν κατά 1% ή 2%, και ο όγκος των συμφωνιών με δισεκατομμυριούχους θα αυξηθεί κατά 10%, με αγοραστές από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και την Ινδία.

Το 2023, εκτιμάται ότι το 60% των συμφωνιών που έγιναν στο Prime Central London ήταν με αγοραστές από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το U.A.E. και η Κίνα, συνολικού ύψους περίπου 780 εκατομμυρίων λιρών περιουσιακών στοιχείων.

Οι αγοραστές από την Ινδία, το Ισραήλ και τη Νιγηρία συμμετείχαν επίσης σε μεγάλο βαθμό σε πωλήσεις εξαιρετικά πολυτελών ακινήτων.

«Οι ανοδικές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η άνθηση των εγχώριων αγορών ακινήτων έχουν δημιουργήσει τεράστια αποθέματα μετρητών στη Σαουδική Αραβία, το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, και οι Σεΐχηδες επέλεξαν να επενδύσουν ένα σημαντικό μέρος αυτών των εσόδων σε υπερπολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο», δήλωσε ο Γκάρι Χέρσμαν, ιδρυτικός διευθυντής της Beauchamp Estates.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή