Μπορεί αρκετοί αναλυτές να τονίζουν ότι η φούσκα των ακινήτων έχει αρχίσει να σκάει, ωστόσο οι πολυτελείς κατοικίες φαίνεται ότι όχι μόνο είναι αλώβητες από αυτήν την τάση, αλλά υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Όπως γράφει το Bloomberg, στοιχεία δείχνουν ότι τα ενοίκια πολυτελείας σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου αυξάνονται, λαμβάνοντας ώθηση από την περιορισμένη προσφορά, τους απογοητευμένους κυνηγούς σπιτιών και τους κατοίκους που επιστρέφουν μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Knight Frank, η οποία παρακολουθεί 10 πόλεις σε όλον τον κόσμο, τα ενοίκια των συγκεκριμένων κατοικιών, που αντιστοιχούν στο περίπου 5% της συνολικής αγοράς, αυξήθηκαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Οι πρωταγωνιστές

Τα ηνία της κούρσας κρατά το Σίδνεϊ που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 18,3% εν μέσω περιορισμών στην κατασκευή κατοικιών. Στην Σιγκαπούρη καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 14,5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το κέρδος για το Λονδίνο διαμορφώνεται στο 11,2%.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι μετά πανδημική φρενίτιδα που καταγράφηκε στον τομέα των ακινήτων και που ώθησε τις τιμές των ενοικίων και των κατοικιών υψηλότερα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα πράγματα αρχίζουν να εξομαλύνονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Knight Frank, τα ενοίκια σε προνομιακά ακίνητα στη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 1,3% και 1,7% το τρίτο τρίμηνο.

Η εταιρεία μάλιστα προβλέπει ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα συνεχίσει να επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και τους επόμενους μήνες, καθώς οι ενοικιαστές εγγίζουν τα όρια προσιτότητας.

«Έρχεται ένα σημείο όπου, ακόμη και σε αγορές με πολύ ισχυρή ζήτηση και αδύναμη προσφορά, οι ενοικιαστές δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν τα ενοίκια σημαντικά υψηλότερα», δήλωσε ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας του Knight Frank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή