Τα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκαν περισσότερα από 7,8 εκατομμύρια δολάρια από ξένες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σύμφωνα με νέα έκθεση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Η έκθεση διαπιστώνει ότι μόνο από την Κίνα «επενδύθηκαν»  περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις πληρωμές, τις οποίες ο Τραμπ κατηγορείται ότι αποδέχτηκε κατά παράβαση του αμερικανικού συντάγματος.

Η Σαουδική Αραβία και η βασιλική της οικογένεια ξόδεψαν περισσότερα από 600.000 δολάρια.

Τα ευρήματα είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς έρευνας από τους Δημοκρατικούς της Βουλής για το αν ο Τραμπ επωφελήθηκε προσωπικά από το χρόνο του στα δημόσια αξιώματα. Ο πρώην πρόεδρος είναι επί του παρόντος ο ξεκάθαρος πρωτοπόρος στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.

Η έκθεση 156 σελίδων διαπίστωσε ότι μαζί με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, κρατικές οντότητες από το Κονγκό, τη Μαλαισία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ξόδεψαν χρήματα σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα Τραμπ. Η έρευνα βασίζεται σε έγγραφα που ελήφθησαν από τη Mazars, την πρώην λογιστική εταιρεία του Τραμπ .

Το σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει στους προέδρους να δέχονται δώρα ή άλλα οφέλη που προέρχονται από τη θέση τους χωρίς ρητή άδεια από το Κογκρέσο.

Ο πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε γνωστός ως κατασκευαστής ξενοδοχείων και ακινήτων, είναι στο στόχαστρο σχετικά με τις συναλλαγές των εταιρειών του από τότε που μπήκε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017. Εκείνη την εποχή, έβαλε τους γιους του υπεύθυνους για τις καθημερινές λειτουργίες των εταιρειών, αλλά διατήρησε την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβανόταν το Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, το οποίο έγινε γνωστό στέκι για λομπίστες, ξένες αντιπροσωπείες και άλλους.

Ο Τραμπ, ο οποίος αυτή τη στιγμή διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για δεύτερη θητεία, αντιμετώπισε πολυάριθμες αγωγές για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο εκπρόσωπος Τζέιμι Ράσκιν, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι ο Τραμπ «έβαζε τις τσέπες του με μετρητά από ξένες κυβερνήσεις που αναζητούσαν πολιτικές χάρες έναντι των συμφερόντων του αμερικανικού λαού».

«Συμπαιγνία»

«Τα λεπτομερή ευρήματα της έκθεσης καθιστούν σαφές ότι δεν έχουμε τους νόμους για να αντιμετωπίσουμε έναν πρόεδρο που είναι πρόθυμος να μετατρέψει ευθαρσώς την προεδρία σε επιχείρηση αυτοπλουτισμού και μεγιστοποίησης του πλούτου με τη συμπαιγνία συμμετοχή ξένων κρατών», έγραψε στην εισαγωγή της έκθεσης.

Το Κατάρ ξόδεψε περισσότερα από 460.000 δολάρια και το Κουβέιτ περισσότερα από 300.000 δολάρια, αναφέρει η έκθεση.

Οι δαπάνες το 2017 και το 2018 έγιναν καθώς ο Τραμπ ξεκίνησε και στη συνέχεια αποκλιμάκωσε έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον του Πεκίνου, πριν χτυπήσει ξανά την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορoνοϊού.

Συνέπεσε επίσης με την υπογραφή συμφωνίας όπλων 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων toy Τραμπ με τη Σαουδική κυβέρνηση και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβα αντιφρονούντα και αρθρογράφο της Washington Post, σε μια επιχείρηση που η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ είπε ότι εγκρίθηκε από τοn διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμετ Μπιν Σαλμάν.

«Υποβάλλοντας τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα και τις προτεραιότητες πολιτικής των διεφθαρμένων ξένων δυνάμεων έναντι του αμερικανικού δημόσιου συμφέροντος, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ παραβίασε τόσο τις σαφείς εντολές του συντάγματος όσο και το προσεκτικό προηγούμενο που έθεσε και τήρησε κάθε προηγούμενος γενικός διοικητής», έγραψε ο Ράσκιν.

«Είναι αλήθεια ότι τα 7,8 εκατομμύρια δολάρια είναι σχεδόν σίγουρα μόνο ένα κλάσμα της συγκομιδής παράνομων ξένων κρατικών χρημάτων του Τραμπ, αλλά αυτός ο αριθμός από μόνος του είναι σκάνδαλο και αποφασιστική ώθηση για δράση», πρόσθεσε ο Ράσκιν.

Οι Δημοκρατικοί είπαν ότι τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν μόνο τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του και μόνο τέσσερα από τα ακίνητά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή