Μήνυση εναντίον 17 εταιρειών ναύλωσης λεωφορείων, που μετέφεραν μετανάστες από το Τέξας, κατέθεσε η πόλη της Νέας Υόρκης, καλώντας τις να καταβάλουν 708 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος που έχει κάνει η πόλη για τη φροντίδα περισσότερων από 33.600 ατόμων, που στάλθηκαν από την πολιτεία Lone Star.

Από την άνοιξη του 2022, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχει δώσει εισιτήρια λεωφορείου σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες ως μέρος ενός προγράμματος μετεγκατάστασης τους εκτός της πολιτείας του σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κατακεραύνωσε τον Άμποτ, ανακοινώνοντας τη μήνυση.

«Η Νέα Υόρκη θα αναλαμβάνει πάντα τον ρόλο της για τη διαχείριση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος των απερίσκεπτων πολιτικών τεχνασμάτων μόνο από την πολιτεία του Τέξας», είπε ο Άνταμς. «Σήμερα λαμβάνουμε νομικά μέτρα κατά 17 εταιρειών που συμμετείχαν στο σχέδιο του κυβερνήτη του Τέξας Άμποτ για τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να συντρίψουν το σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών μας».

Απαντώντας ο Άμποτ χαρακτήρισε τη μήνυση «αβάσιμη» και αντισυνταγματική. «Κάθε μετανάστης που μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη το έκανε οικειοθελώς, αφού είχε εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Ως εκ τούτου, έχουν συνταγματική εξουσία να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα».

Απαγορεύσεις

Η πόλη με την μήνυσή της απαιτεί απαιτεί από τις εταιρείες λεωφορείων να πληρώσουν για το κόστος φροντίδας των μεταναστών που μετέφεραν από το Τέξας στη Νέα Υόρκη. Οι περισσότερες από τις εταιρείες έχουν έδρα στο Τέξας, αν και μερικές είναι από τη Λουιζιάνα, το Οχάιο και την Αϊόβα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Άνταμς εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα την περασμένη εβδομάδα που απαιτεί συντονισμό μεταξύ των εταιρειών που φέρνουν τους μετανάστες στην πόλη. Το γραφείο του δημάρχου είπε ότι πολλές από τις εταιρείες λεωφορείων που έχουν μηνυθεί «πλέον αποφεύγουν τη συμμόρφωση με το εκτελεστικό διάταγμα μεταφέροντας μετανάστες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Νιου Τζέρσεϊ και στη συνέχεια βάζοντας τους μετανάστες να πάρουν τρένο για τη Νέα Υόρκη».

Η μήνυση έρχεται καθώς η εισροή μεταναστών από τα νοτιοδυτικά απειλεί να κατακλύσει τα οικονομικά της πόλης και να γίνει πολιτικός και οικονομικός πονοκέφαλος για τον δήμαρχο Άνταμς και την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ.

Από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η πόλη της Νέας Υόρκης έχει ξοδέψει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στέγαση και υπηρεσίες για τα περισσότερα από 164.500 άτομα που έχουν περάσει από το κέντρο εισαγωγής της, ανέφερε το γραφείο του δημάρχου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν