Μεγάλη πτώση κατά 8,8% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο 2023 σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η πτώση διαμορφώθηκε στο 8,1% σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, Οκτώβριο του 2023, η μείωση ήταν οριακή κατά 0,3% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα οι τιμές μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο ενώ σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο αυξήθηκαν οριακά κατά 0,3%.

Βιομηχανία: Στους «πρωταθλητές» μείωσης τιμών παραγωγού η Ελλάδα τον Οκτώβριο

Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο και χώρα

Οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, μειώθηκαν κατά 23,7% στην ενέργεια και κατά 5,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 3,4% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 3,6 % στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές συνολικά σε επίπεδο βιομηχανίας χωρίς την ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,5%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 21,3% στην ενέργεια και κατά 5,2% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 2,8% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 3,0% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 3,4% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Χωρίς την ενέργεια, οι τιμές στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 0,6%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-18,7%), την Ιταλία (-16,3%) και τη Λετονία (-15,3%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+20,4%), τη Σλοβακία (+10,9%) και τη Σλοβενία (+2,9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία