Εάν το 2023 αποδείχτηκε πολύ δύσκολο για να κάνουν οίκοι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των μετοχών, με πολλούς να πέφτουν έξω από αστάθμητες εξελίξεις, το 2024 προμηνύεται ότι θα έχει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για τους οικονομολόγους.

Με την οικονομία να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, κρίσιμες εκλογές σε δεκάδες χώρες, όπως στις ΗΠΑ να έρχονται, αλλά και τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη να καλπάζουν, μεγάλοι παίκτες της αγοράς έχουν ξεκινήσει να κάνουν ήδη τις προβλέψεις του 2024 για τη Wall Street.

Αγορές: Aνέτρεψαν τις απαισιόδοξες προβλέψεις και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία

Οι προβλέψεις αυτές για τις μετοχές μάλιστα φέτος, όπως και τις άλλες χρονιές, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ανάλογα με το ποιους κινδύνους και ποιες ευκαιρίες βλέπει ως πιο βασικές κάθε οίκος. Επίσης απρόβλεπτα γεγονότα στην οικονομία συχνά αλλάζουν τα δεδομένα είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τις εκτιμήσεις από τους μεγάλους παίκτες JPMorgan, Morgan Stanley, Wells Fargo Securities, Jefferies, UBS Global Wealth Management, RBS Capital Markets, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank και Goldman Sachs για την αναμενόμενη φετινή πορεία του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη-βαρομέτρου της Wall Street, του S&P 500.

Ο δείκτης αυτός θεωρείται από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς για τη Wall Street –και τα παγκόσμια χρηματιστήρια- αφού όπως φαίνεται και από το όνομά του περιλαμβάνει 500 μεγάλες εταιρείες που έχουν τις μετοχές τους εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μέση απόδοση 6%

Ο S&P 500 ξεκίνησε τη νέα χρονιά στις 4.769 μονάδες. Η μέση πρόβλεψη των παραπάνω οίκων κάνει λόγο για κλείσιμο του εν λόγω δείκτη στα επίπεδα των 5.070 περίπου μονάδων για το 2024, απόδοση που υπολογίζεται σε 6% περίπου. Όμως η διαφορές ανά επενδυτική τράπεζα  και οίκο είναι, όπως και πέρσι, μεγάλες, με άλλους να προβλέπουν ράλι χωρίς προηγούμενο και άλλους να κάνουν λόγο για μεγάλη βουτιά.

Αναλυτικά, από τους πιο απαισιόδοξους προς τους πιο αισιόδοξους, οι μεγάλοι οίκοι και τράπεζες προβλέπουν το ακόλουθο κλείσιμο του S&P 500 στο τέλος της νέας χρονιάς που ήδη διανύουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι New York Times:

Η JPMorgan κάνει πρόβλεψη για τις 4.200 μονάδες, η Morgan Stanley βλέπει τις 4.500 μονάδες, η Wells Fargo Securities τις 4.625 μονάδες, η Jefferies και η UBS Global Wealth Management βλέπουν τις 4.700 μονάδες, η RBS Capital Markets και η Bank of America προβλέπουν τις 5.000 μονάδες. Στους πιο αισιόδοξους βρίσκονται οι Citigroup, η Deutsche Bank αλλά και η Goldman Sachs που κάνουν λόγο για κλείσιμο του δείκτη στα τέλη του έτους στις 5.100 μονάδες.

Οι μεγάλες προκλήσεις για τις προβλέψεις

Για την οικονομία στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη του κόσμου, οι οίκοι έχουν επίσης να κάνουν δύσκολες προβλέψεις. Εταιρείες όπως οι Amundi, JPMorgan Asset Management και  Vanguard είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν «ήπια», όπως τη χαρακτηρίζουν, ύφεση για αυτό και είναι πιο συγκρατημένες στις προβλέψεις και για τις μετοχές. Για την BNY Mellon Wealth Management θα νέα χρονιά θα φέρει «μια υγιή και ευπρόσδεκτη επιβράδυνση», ενώ η η Barclays βλέπει για το 2024 «μαλακή» προσγείωση της οικονομίας, σύμφωνα με χωριστά στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πολλές εταιρείες προβλέπουν επίσης, όπως έκαναν και για το 2023, ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά με καλές αποδόσεις στα ομόλογα. Μεταξύ αυτών οι JPMorgan, Franklin Templeton, και BNY Mellon Wealth.

Όμως το προφανές πρόβλημα –όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές του Bloomberg- είναι ότι κάτι παρόμοιο είχε προβλεφθεί και για το 2023, με τις αποδόσεις στα ομόλογα όμως να ακολουθούν πτωτική πορεία λόγω συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων δανεισμού. Αντίθετα με τα ομόλογα, η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε σε ράλι μετοχές τεχνολογικών κυρίως γιγάντων που ήταν και οι πιο ωφελημένοι από τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή