Ένας τερματικός σταθμός φυσικού αερίου που λειτουργεί για περισσότερο από μισό αιώνα αποτελεί μια κρίσιμη ασφάλεια έναντι των μπλακ άουτ όταν το σφοδρό ψύχος πλήττει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Σε λιγότερο από πέντε μήνες, έχει αποφασιστεί ο σταθμός αυτός να κλείσει οριστικά.

Το εργοστάσιο εισαγωγής φυσικού αερίου Everett κοντά στη Βοστώνη κινδυνεύει να κλείσει τον Μάιο, απόφαση που συμπίπτει με τη «συνταξιοδότηση» του μεγαλύτερου πελάτη του, του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Mystic. Και οι δύο εγκαταστάσεις ανήκουν στην Constellation Energy Corp., η οποία δήλωσε ότι ο Mystic είναι αντιοικονομικός.

Το «κύμα ψύχους» δοκιμάζει τις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης

Το κλείσιμο του Everett θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής σε ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της χώρας. Επειδή η Νέα Αγγλία δεν διαθέτει αρκετούς αγωγούς για να πάρει φυσικό αέριο από άλλα μέρη της χώρας, βασίζεται στο Everett όταν αυξάνεται η ζήτηση. Ο τερματικός σταθμός δέχεται φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω δεξαμενόπλοιων, κυρίως από το Τρινιντάντ.

Η διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια επιταχύνεται και η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Ενώ το Mystic μπορεί τελικά να αντικατασταθεί από αιολικά πάρκα και ηλιακά έργα, δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι πόροι – και η αποθήκευση ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας – θα κατασκευαστούν αρκετά γρήγορα για να αποφευχθούν ελλείψεις ρεύματος.

Ο καιρός… αλλάζει

Η Constellation βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συμβόλαια προμηθειών που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει το Everett ανοιχτό, αλλά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και «ο χρόνος είναι ουσιαστικός», δήλωσε στο Bloomberg ο Μαρκ Ρότζερς, εκπρόσωπος της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και η North American Electric Reliability Corporation κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αν και ο φετινός χειμώνας ήταν έως τώρα ήπιος στις ΗΠΑ, αυτό μπορεί να αλλάξει. Τα μοντέλα μετεωρολογικών καιρικών συνθηκών υποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο κρύο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αργότερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία μετεωρολογικών προβλέψεων Maxar Technologies, ενώ τα βορειοανατολικά προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη χιονοθύελλα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το αέριο θεωρείται συχνά ως μεταβατικό καύσιμο καθώς ο κόσμος κινείται προς πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής ενέργειας και θερμότητας. Το κλείσιμο του Everett είναι ένα σημάδι αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με τον Γκρεγκ Κάνιγχαμ, αντιπρόεδρο καθαρής ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο Conservation Law Foundation, έναν περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Το σύστημα μπορεί να αντέξει

Η ανάλυση του διαχειριστή δικτύου ISO New England δείχνει ότι τουλάχιστον για τον επόμενο χειμώνα, το ηλεκτρικό σύστημα της περιοχής μπορεί να αντέξει την απόσυρση του Everett. Οι γεννήτριες μπορούν να εξασφαλίσουν LNG από άλλους προμηθευτές, όπως ο τερματικός σταθμός Saint John LNG στο New Brunswick του Καναδά ή η εγκατάσταση Northeast Gateway στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ISO New England Μαίρη Κέιτ Κολαπιέτρο.

Ωστόσο, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου λέει ότι θα ήταν συνετό να παραμείνει το Everett σε λειτουργία προς το παρόν. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων εισαγωγής LNG στην περιοχή είναι περιορισμένος, οι νέες υποδομές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις και υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα καθώς τα σπίτια και οι επιχειρήσεις μεταβαίνουν στην ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, είπε η Κολαπιέτρο.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη ζήτηση φυσικού αερίου εξαρτάται από το πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η Μασαχουσέτη στην ώθησή της να μειώσει τη χρήση του καυσίμου για θέρμανση στο σπίτι την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Γκάρι Κάνιγχαμ.

«Εάν αυτά τα προγράμματα λειτουργήσουν, τότε η ανάγκη για το τερματικό LNG θα μειωθεί σημαντικά, αλλά κοιτάζοντας απλώς τις μειωμένες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν ο καιρός ήταν παράλογα ήπιος, δεν είναι το σωστό μέτρο με το οποίο πρέπει να μετρηθεί η επιτυχία», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια