Μετά από ένα ζεστό φθινόπωρο και ένα ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα, ένα παρατεταμένο κρύο που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης τις επόμενες ημέρες, και θα διαρκέσει το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου αναμένεται να δοκιμάσει την παροχή φυσικού αερίου και την ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης.

Μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, θα δουν τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τους μέσους όρους της εποχής. Σύμφωνα μάλιστα τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η βορειοδυτική Ευρώπη θα δει θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου την επόμενη εβδομάδα και τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Πώς η Ουκρανία αποτρέπει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κρύος καιρός θα βάλει σε δοκιμασία τα ενεργειακά συστήματα και τις υποδομές της Ευρώπης, καθώς θα οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για θέρμανση. Μετά τη δημοσίευση των τελευταίων μηνιαίων προοπτικών για τον καιρό στην Ευρώπη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη  άρχισαν να κινούνται ανοδικά.

Χθες τα συμβόλαια αναφοράς της Ευρώπης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας, καταγράφοντας αύξηση έως και πάνω από 5% προς τα 34 δολάρια ανά μεγαβατώρα, μετά από αύξηση 7,3% την Τετάρτη. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,1%.

Περιορισμένες ανησυχίες

Παρά το κρύο που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και την άνοδο των τιμών στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν πτωτική τάση εδώ και μήνες, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων σε όλη την Ευρώπη κάνουν την αγορά λιγότερο νευρική αναφορικά με τις ελλείψεις εφοδιασμού.

Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90% της χωρητικότητας μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου, και να φτάσει σε πλήρη επίπεδα αποθήκευσης πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση ήταν υποτονική τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα πολύ φυσικό αέριο για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βασίζονται περισσότερο στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία για να κρατήσουν φυσικό αέριο και να το αποσύρουν από εκεί μόλις αυξηθεί η ζήτηση θέρμανσης το χειμώνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια