Η Ρωσία διατήρησε τη θέση της ως ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Τουρκία το 2023, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς.

Η Ρωσία είναι ο κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Τουρκία. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2023, το μερίδιό της στις εισαγωγές της Τουρκίας ανήλθε στο 59,14%, ανέφερε η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η αναβολή των πληρωμών της Ρωσίας στην Τουρκία για φυσικό αέριο πέρυσι «είχε κατευναστική επίδραση στην Άγκυρα στην επίλυση οικονομικών προβλημάτων».

Η εφημερίδα δήλωσε επίσης ότι τον Οκτώβριο του 2023, η Τουρκία εισήγαγε το 49,93% του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Ένα χρόνο νωρίτερα, το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στην τουρκική αγορά ήταν 40,74%.

Η τουρκική «κερκόπορτα»: Πώς η Άγκυρα τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Αυξημένες εισαγωγές

Νωρίτερα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τουρκία έσωσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι χάρη στις αυξημένες εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών και πετρελαϊκών προϊόντων.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ένα από τα σύμβολα της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Akkuyu, που κατασκευάζεται από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με το σχέδιο, το εργοστάσιο θα πρέπει να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2024, ανέφερε η εφημερίδα. Νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις 29 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας.

Η ενεργή συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία το 2023, τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική σφαίρα, θα συνεχιστεί εν μέσω των ασταθών σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία είναι μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια