Σε περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου προς την Κίνα προχωρεί το Ιράν, απαιτώντας υψηλότερες τιμές στις παραδόσεις του Ιανουαρίου για το ιρανικό ελαφρύ αργό. Σύμφωνα με το Reuters  η κίνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα μπορούσε να συμπιέσει τα κέρδη των διυλιστηρίων «τσαγιέρα» στην Κίνα.

Σύμφωνα traders τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Ιράν μειώνει την έκπτωσή του ύψους 10 δολαρίων ανά βαρέλι του Brent Sable, η οποία αποφασίστηκε τον Νοέμβριο, σε περίπου $ 5 ή $ 6. Και αυτές οι εκπτώσεις θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, είπαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο.

Το αργό Brent διαπραγματευόταν στα 78,69 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκταση των τρεχουσών περικοπών στις ιρανικές εξαγωγές προς την Κίνα είναι ασαφής. Πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας Κινέζος αγοραστής δέχτηκε τις υψηλότερες τιμές, αγοράζοντας ένα φορτίο με έκπτωση 5,50-6,50 $.

Ο ρόλος της Βενεζουέλας

Οι αυξήσεις των τιμών του Ιράν θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Καθώς αυτές οι αποστολές πλέουν προς τις ΗΠΑ και την Ινδία, το ποσό του πετρελαίου που διατίθεται για το Πεκίνο έχει μειωθεί, ανεβάζοντας τις τιμές και μειώνοντας την εξουσία της Κίνας να διαπραγματευτεί την τιμή.

Οι υψηλότερες τιμές του ιρανικού πετρελαίου θα μπορούσαν να βλάψουν τα κέρδη των διυλιστηρίων «τσαγιέρας» στην Κίνα που αγοράζουν το 90% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, ανέφερε το Reuters. Τα διυλιστήρια τσαγιού, τα οποία είναι μικρότερα, ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Κίνα, άρχισαν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν το 2019, αφού τα κρατικά διυλιστήρια απέφευγαν το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, και σύντομα έγιναν κορυφαίοι πελάτες της Τεχεράνης. Συνολικά, το ιρανικό αργό αποτελεί πλέον περίπου το 10% των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια