Σε έξαρση βρίσκονται κορονοϊός και αναπνευστικές λοιμώξεις με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να δοκιμάζονται για 4η χρονιά. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η πίεση στα νοσοκομεία με την αναμονή στα επείγοντα τμήματα πολλές φορές να είναι πολύωρη.

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες. Η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό για το άνοιγμα των σχολείων – Πότε θα μένουν σπίτι τα παιδιά

Η αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων προκαλεί εύλογα ανησυχία με τον κόσμο να σπεύδει στα επείγοντα, με αποτέλεσμα οι αναμονές να ξεπερνούν – ορισμένες φορές – τις 8 ώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορονοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων»,ανέφερε η Σταματούλα Τσικρικά.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρονται 1.818 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid όμως σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία (ΕΡΤ) το νούμερο αυτό έχει πέσει στους 1.300 καθώς ο αριθμός όσων πήραν εξιτήριο ξεπέρασε τις εισαγωγές.

«Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση»

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε (MEGA) για την έξαρση των κρουσμάτων υπογραμμίζοντας την «υποτονική συμμετοχή στον εμβολιασμό».

«Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορονοϊού. Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρια μέτρα και συστάσεις.

«Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ‘’αέρα’’ ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας», τόνισε.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε (Real News) για δύο σενάρια που τρέχουν αυτή τη στιγμή. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναμένουμε κορύφωση γύρω στις 10 με 15 Ιανουαρίου ή στα τέλη του μήνα, γύρω στις 26. Αν συμβεί το δεύτερο σενάριο, τότε είναι λογικό, όπως δείχνει το προγνωστικό μας μοντέλο, να έχουμε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα στον Ιανουάριο. Δηλαδή, να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τα 18.000 κρούσματα (…)».

Το άνοιγμα των σχολείων και ο φόβος των γονιών

Το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

«Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι»

Με τον φόβο των γονιών να είναι υπαρκτός ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές είπε πως συμμετέχουν σε ένα βαθμό αλλά δεν είναι αυτό που οδηγούν την πανδημία.

«Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για 5 ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγείας. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι», σημείωσε.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα