Σε συμφωνία ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναφορικά με το επίπεδο των αμερικανικών ομοσπονδιακών δαπανών για το 2024, κατέληξαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ηγέτες στο Καπιτώλιο, σε μια κίνηση που φέρνει το Κογκρέσο πιο κοντά στην αποφυγή ενός δαπανηρού κυβερνητικού «λουκέτου».

Οι ειδήσεις ανακοινώθηκαν από κοινού την Κυριακή από τον Chuck Schumer, τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Δημοκρατικής Γερουσίας, και τον Mike Johnson, τον Ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο του Σώματος.

Η συμφωνία έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας για τον προϋπολογισμό και αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν το πλαίσιο θα μπορούσε να περάσει εγκαίρως. Η χρηματοδότηση για διάφορα μέρη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πρόκειται να εξαντληθεί στις 19 Ιανουαρίου και για άλλους στις 2 Φεβρουαρίου.

Οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και τη Ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων  πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ξεχωριστές διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό είναι ξεχωριστές από ένα συμπληρωματικό αίτημα από τον Μπάιντεν για δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη εξωτερική βοήθεια για την Ουκρανία και το Ισραήλ .

Σε κοινή δήλωση με τον Hakeem Jeffries, τον κορυφαίο δημοκράτη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Schumer είπε ότι το πλαίσιο που συμφωνήθηκε την Κυριακή «ανοίγει τον δρόμο στο Κογκρέσο να δράσει τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να διατηρηθούν σημαντικές προτεραιότητες χρηματοδότησης για τον αμερικανικό λαό και να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης».

Όπως γράφουν οι Financial Times, σε επιστολή προς τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του το απόγευμα της Κυριακής, ο Τζόνσον είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν «εξασφαλίσει σκληρές παραχωρήσεις», συμπεριλαμβανομένων περικοπών 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων και επιστροφής 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αχρησιμοποίητα ταμεία ανακούφισης από την πανδημία Covid-19.

«Το αποτέλεσμα είναι πραγματικές οικονομίες για τους Αμερικανούς φορολογούμενους και πραγματικές μειώσεις στην ομοσπονδιακή γραφειοκρατία», είπε ο Τζόνσον.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε επίσης τα νέα, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι το πλαίσιο χρηματοδότησης «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αποτροπή μιας άσκοπης παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης και στην προστασία σημαντικών εθνικών προτεραιοτήτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή