Η νοσταλγία μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά και διαρκή ανθρώπινα συναισθήματα. Οι πολιτισμοί πάντα κοίταζαν σε μια χρυσή εποχή στο παρελθόν, όταν οι καιροί ήταν καλύτεροι και οι άνθρωποι ήταν ευγενέστεροι, σύμφωνα με το businessinsider.com. Ακόμη και οι Ρωμαίοι, καθ ‘όλη τη μακρά περίοδο κυριαρχίας και αυτοκρατορίας τους, επέκριναν συστηματικά την τρέχουσα κατάστασή τους ως παρακμιακή και αδύναμη, λαχταρώντας τη δύναμη των προηγούμενων εποχών.

Κατανάλωση: Η Gen X είναι το κοινό που θέλουν όλοι

Οι Αμερικανοί στον 21ο αιώνα δεν είναι απρόσβλητοι από την παρόρμηση να φορούν ροζ γυαλιά – οι σχολιαστές τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς συνήθως επιθυμούν την επιστροφή σε μια εξιδανικευμένη μεταπολεμική εποχή ηρεμίας και αφθονίας. Αλλά σήμερα, η νοσταλγία έρχεται με ένα πρόσθετο συναισθηματικό στρώμα: κατηγορώ. Για πολλούς Αμερικανούς millennials και Gen Zers, η απληστία και οι οικονομικές αποτυχίες των γονέων και των παππούδων τους είναι η βασική αιτία των διαφόρων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. Η υπόθεση είναι ότι οι boomers τα βρήκαν εύκολα στη ζωή τους: Τα σπίτια θα μπορούσαν να τα έχουν για μια δεκάρα, ένας μόνο μισθός υποστήριζε τρία παιδιά με δύο αυτοκίνητα και ένα λευκό φράχτη για εκκίνηση, και θα μπορούσατε να εργαστείτε στο κολέγιο χωρίς να χρεωθείτε. Οι boomers τα είχαν όλα έτοιμα, λέει το επιχείρημα, αλλά μετά πήγαν και τα έκαναν μαντάρα.

Αυτό το ένστικτο είναι λάθος. Η Αμερική στην οποία μεγάλωσαν ήταν φτωχότερη, λιγότερο μορφωμένη, λιγότερο υγιής και πιο άδικη από την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα. Και παρ’ όλη την επίθεση που δέχεται η παλαιότερη γενιά, οι boomers έχουν αφήσει την Αμερική σε γενικές γραμμές ένα καλύτερο μέρος από ό,τι το βρήκαν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι boomers δίνουν στους νέους μια ουτοπία. Πολλές προκλήσεις πρέπει ακόμη να επιλυθούν – από την έλλειψη στέγης και την υψηλή ανισότητα έως τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια – και πολλές από αυτές προκλήθηκαν εν μέρει από τις αποφάσεις των boomers. Αλλά δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα λέγοντας ψέματα στον εαυτό μας για το παρελθόν ή την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία 70 χρόνια. Ήρθε η ώρα οι Gen Zers και οι millennials να δώσουν στους boomers τα εύσημα που τους αναλογούν, ακόμα και όταν προσπαθούν να διορθώσουν μερικά από τα στραβά που έχουν κάνει.

Τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα

Είναι εύκολο να ζηλέψεις όταν βλέπεις τους πίνακες του Norman Rockwell στα μέσα του αιώνα της όμορφης οικογένειας που κάθεται στο υπέροχο σπίτι τους και ετοιμάζεται να σκύψει σε ένα τεράστιο γεύμα. Αλλά έχω ένα μυστικό να σας πω: Σε στατιστική βάση, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είστε πλουσιότεροι από αυτούς. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρά τις διαμαρτυρίες από τα σχόλια, το απλό γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ είναι μια πολύ πλουσιότερη και πιο παραγωγική χώρα από ό, τι ήταν, αναφέρει το businessinsider.com.

Ο πιο περιεκτικός τρόπος για να μετρηθεί αυτό είναι το πραγματικό κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίο συνυπολογίζει ολόκληρη την οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ – όλα τα αγαθά που παράγουμε, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα σπίτια και τα τρόφιμα, και όλες τις υπηρεσίες που αγοράζουμε ο ένας από τον άλλο, από τις επισκέψεις σε γιατρούς μέχρι την εκπαίδευση – και το διαιρεί με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη χώρα. Είναι σημαντικό ότι το «πραγματικό» μέρος προσαρμόζεται στον πληθωρισμό: Εξετάζουμε την πραγματική ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζονται και πωλούνται χωρίς να στρεβλώνονται από την ανοδική μετατόπιση των τιμών. Στην πραγματικότητα, μας λέει ότι κάνουμε και κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από ό, τι κάναμε πριν από μισό αιώνα. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά και αμείλικτα εκτός σύντομων υφέσεων. Υπάρχουν τρεις φορές περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται στις ΗΠΑ διαθέσιμα ανά άτομο τώρα από ό, τι υπήρχαν στη δεκαετία του 1960.

Φυσικά, η εξέταση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν δείχνει απαραίτητα ποιος κερδίζει από αυτή την αυξανόμενη παλίρροια. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα άτομα και οι οικογένειες βιώνουν την οικονομία, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τους μισθούς, το εισόδημα και τον πλούτο. Αυτά τα τρία μέτρα μπορούν να μας δώσουν μια καλύτερη αίσθηση της κατάστασης των οικονομικών των ανθρώπων.

Πρώτον, υπάρχουν οι μισθοί, οι οποίοι μετρούν τους μισθούς και τους μισθούς των ανθρώπων από τις δουλειές τους. Το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο για τους μη εποπτικούς εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στην παραγωγή – δηλαδή τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής αντί για διευθυντές ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων – υποχώρησε αρκετά δραματικά από τη δεκαετία του ’70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Αλλά από τότε, οι μισθοί αυξάνονται σταθερά. Ακόμη και με την πρόσφατη περίοδο υψηλού πληθωρισμού, η ισχυρή αγορά εργασίας έχει ωθήσει τους μισθούς για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής υψηλότερα από ό, τι ήταν από τη δεκαετία του ’70, αναφέρει το businessinsider.com.

Ακολουθεί το εισόδημα των νοικοκυριών – το συνολικό χρηματικό ποσό που βγάζει η τυπική οικογένεια από τις δουλειές και τις επιχειρήσεις όλων σε ένα χρόνο. Ενώ οι υφέσεις έχουν οδηγήσει σε σπασμούς, η τυπική οικογένεια είναι πιο εύπορη από ό, τι πριν από 40 χρόνια. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό το 2022 ήταν 31% υψηλότερο από ό, τι το 1984, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες έχουν περισσότερα χρήματα για να εργαστούν.

Τέλος, υπάρχει ο πλούτος, ο οποίος παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία μιας οικογένειας, όπως ακίνητα, οικονομικές επενδύσεις και λογαριασμούς ελέγχου μείον το χρέος τους. Για άλλη μια φορά, οι οικογένειες είναι σε καλύτερη θέση με αυτό το μέτρο από ό, τι όταν οι boomers έγιναν κυρίαρχοι στην οικονομία. Η πραγματική καθαρή αξία των νοικοκυριών μειώθηκε δραματικά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 λόγω της κατάρρευσης των τιμών των κατοικιών, αλλά ανέκαμψε σταθερά την επόμενη δεκαετία πριν εκτοξευθεί στα ύψη μεταξύ 2019 και 2022, καθώς οι αξίες των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν και η χώρα θεραπεύτηκε από την πανδημία.

Πιο πλούσια η Αμερική σήμερα – Nα αγνοηθεί το τραγούδι της νοσταλγίας

Το απλό γεγονός είναι ότι η Αμερική είναι μια πολύ πιο πλούσια κοινωνία από ό, τι ήταν στα μέσα του 20ου αιώνα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είμαστε καλύτερα σήμερα, καθώς μια μεγάλη ποικιλία τεχνολογικών, κοινωνικών, χρηματοπιστωτικών και ευρέων οικονομικών αλλαγών έχουν συμβεί υπό την επίβλεψη των boomers, αναφέρει το businessinsider.com.

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για την αυξανόμενη ευημερία της Αμερικής είναι οι συνεχιζόμενες τεχνολογικές βελτιώσεις – μεγάλο μέρος των οποίων αναπτύχθηκε από τους boomers. Οι εξελίξεις στον βιομηχανικό αυτοματισμό και τους υπολογιστές έχουν επιταχύνει σημαντικά την παραγωγικότητα, ένα μέτρο του ποσού της οικονομικής δραστηριότητας ανά εργαζόμενο. Ένας λογιστής που εργάζεται στο Excel μπορεί να εξισορροπήσει τα βιβλία μιας εταιρείας σε δευτερόλεπτα, ενώ η επεξεργασία του σε χαρτί θα χρειαζόταν ώρες. Αυτές οι βελτιώσεις μας επιτρέπουν να παράγουμε περισσότερα, πράγμα που σημαίνει ότι μια πολύ μεγαλύτερη οικονομική πίτα είναι διαθέσιμη για να μοιραστεί.

Πέρα από την οικονομία, οι boomers έχουν παραδώσει άλλα βαθιά προβλήματα που οι νεότερες γενιές θα πρέπει να λύσουν. Η κλιματική κρίση απειλεί να υπονομεύσει τη συλλογική μας ευημερία, ο COVID-19 έδειξε ότι ένας εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένος κόσμος είναι επιρρεπής σε επικίνδυνες πανδημίες και η αυξανόμενη πολιτική πόλωση αμφισβητεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις μιας πλούσιας, σταθερής και δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο κόσμος είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος από ό, τι ήταν όταν οι boomers ήταν νέοι. Υπάρχουν προβλήματα, ναι, αλλά για τους Αμερικανούς, η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πολύ καλύτερο μέρος. Το τραγούδι των σειρήνων της νοσταλγίας φτάνει στις περισσότερες γενιές στις περισσότερες εποχές και μέρη της ιστορίας. Οι Millennials και οι Zoomers θα ήταν σοφό να το αγνοήσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή