Κατά 1,1% υποχώρησε ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2023 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η άνοδος έκλεισε στο 1% Σε μηνιαία σύγκριση, η μείωση ήταν 0.3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 στην ευρωζώνη και 0,2% στην EE, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 4,5% στα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 0,7% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα.

Τούρκοι λιανέμποροι: Η νέα «έξοδος» στην ελληνική αγορά

Στην ΕΕ, η μείωση διαμορφώθηκε στο 5,0% στα καύσιμα αυτοκινήτων, στο 0,5% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-11,1%), στην Εσθονία (-8,8%) και στην Ουγγαρία (-5,4%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (+6,8%), την Κροατία (+6,4%) και τη Δανία (+6,3%).

Σε μηνιαία βάση, στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,4% στα μη εδώδιμα προϊόντα και 0,1% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 1,4% στα καύσιμα αυτοκινήτων. Αντίστοιχα, στην ΕΕ η μείωση περιορίστηκε σε 0,3% στα μη εδώδιμα προϊόντα και 0,1% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, ενώ αύξηση κατέγραψε κατά 0,4% ο κλάδος καυσίμων αυτοκινήτων.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Γερμανία (-2,5%), το Λουξεμβούργο (-1,4%) και την Αυστρία (-0,7%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (+3,1%), την Κροατία και τη Σλοβενία (και οι δύο +3,0%), τη Μάλτα και τη Ρουμανία (και οι δύο +1,7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή