Reuters BreakingViews
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο ήταν αναμενόμενη. Το πιο σημαντικό, το «βασικό μέτρο», που αποκλείει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών. Αυτό θέτει την άρνηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να συζητήσει για τις μειώσεις των επιτοκίων ακόμη περισσότερο σε αντίθεση με τις προσδοκίες που έχει η αγορά για μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
Ο βασικός πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την περασμένο Παρασκευή. Αυτό οφείλεται κυρίως, στη μειωμένη επίδραση που έχουν οι ενεργειακές επιδοτήσεις. Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να αντιστραφούν τον Ιανουάριο.
Πληθωρισμός: Στο 3,7% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην ευρωζώνη
Ο πυρήνας του πληθωρισμού, από την άλλη πλευρά, μειώθηκε στο 3,4%, από 3,6% το Νοέμβριο. Και οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν κατά 6,1%, από 6,9% το Νοέμβριο.
Βεβαίως, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε ισχυρός στο 4%. Αλλά με την οικονομία της ζώνης του ευρώ να φλερτάρει με την ύφεση, αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να σταματήσει να αρνείται και να συζητά ακόμη τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Οι επενδυτές αναμένουν επτά μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι οποίες θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς σε περίπου 2,5% από το τρέχον ρεκόρ του 4%, σύμφωνα με τις τιμές παραγώγων που συλλέγει η LSEG. Καθώς οι αριθμοί πληθωρισμού μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την αξιοπιστία της σκληρής γραμμής της ΕΚΤ.
Latest News
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου