Μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη διολίσθηση της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι αγορές ζυγίσουν την ένταση στη Μέση Ανατολή έναντι των ανησυχιών για τη ζήτηση και την αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 18 σεντς, ή 0,2%, στα 76,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 0,1%, ή 6 σεντς, στα 70,83 δολάρια το βαρέλι.

Οι δείκτες αναφοράς είχαν πέσει πάνω από 3% και 4% αντίστοιχα τη Δευτέρα λόγω των απότομων περικοπών των τιμών από τον κορυφαίο εξαγωγέα Σαουδική Αραβία και της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

«Οι απότομες μειώσεις τιμών της Σαουδικής Αραβίας και η αυξημένη παραγωγή του ΟΠΕΚ αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την προσφορά που προκλήθηκαν από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή», αναφέρει στο Reuters, ο Leon Li, αναλυτής της CMC Markets.

Σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ο αγώνας του εναντίον της Χαμάς θα συνεχιστεί μέχρι το 2024, ανησυχώντας τις αγορές ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή κρίση που θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Προσφορά και ζήτηση

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Reuters η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατέγραψε άνοδο τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξήσεις στην Αγκόλα, το Ιράκ και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.

Η υψηλότερη προσφορά προκάλεσε τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 27 μήνες.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να διαπραγματεύονται σε ένα εύρος μεταξύ 75 και 80 δολαρίων το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Suvro Sarkar, επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank, «αποκλείοντας μια απρόβλεπτη έξαρση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

«Από την πλευρά της προσφοράς, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες από το κλείσιμο του μεγαλύτερου πετρελαϊκού πεδίου της Λιβύης , το οποίο έχει επηρεάσει περίπου 0,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραγωγής πετρελαίου», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities