Μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές πλατφόρμες της Ινδίας ανέστειλε από τη Δευτέρα τις κρατήσεις πτήσεων προς τις Μαλδίβες, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, μετά από απαξιωτικές αναρτήσεις υπουργών του νησιωτικού αυτού κράτους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, οι οποίες επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Η Ινδία και η Ρωσία είναι οι δύο χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στις Μαλδίβες, μια νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες και ηλιόλουστα νησιά στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με έκταση 300 τ. χλμ. φιλοξενώντας πολλά πολυτελή θέρετρα και ξενοδοχεία. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της οικονομίας της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ινδία: Eλεύθερη πτώση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο

Ο συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του EaseMyTrip, Πρασάν Πίτι, δήλωσε ότι οι κρατήσεις για τις Μαλδίβες ανεστάλησαν “επ’ αόριστον”.

Παρόλο που το Νέο Δελχί και το Μαλέ, είχαν παραδοσιακά στενούς δεσμούς, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον τεταμένες από τότε που ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Μουίζου, ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο, κερδίζοντας τις εκλογές σε μια εκστρατεία με γενική κατεύθυνση το «India Out», δηλαδή την απεξάρτηση της χώρας από την Ινδία.

Ινδία: Ανάρπαστα τα πολυτελή διαμερίσματα στους ουρανοξύστες των 865 εκατ. δολαρίων – Ξεπούλημα σε 3 μέρες

Η διαμάχη σχετικά με τα σχόλια τριών υπουργών των Μαλδίβων για τον Μόντι έρχεται ακριβώς τη στιγμή που ο Μουίζου ξεκινά για την Κίνα στην πρώτη του κρατική επίσκεψη από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου, σπάζοντας την παράδοση των περισσότερων πρότερων ηγετών της χώρας του που επέλεγαν το Νέο Δελχί ως το πρώτο τους διεθνές λιμάνι.

Φουντώνει ο ανταγωνισμός Ινδίας – Κίνας

Τόσο το Πεκίνο όσο και το Νέο Δελχί δίνουν αγώνα για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα γιατί κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να το κάνει. Οι δηλώσεις που ακούσαμε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης των Μαλδίβων ήταν εξαιρετικά υποτιμητικές για τη χώρα», δήλωσε ο Πίτι στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Πίτι, το EaseMyTrip είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα ταξιδιωτικών κρατήσεων στην Ινδία με μερίδιο αγοράς 22%.

Η κυβέρνηση των Μαλδίβων οδήγησε σε παραίτηση τους αναπληρωτές υπουργούς Malsha Sharef, Mariyam Shiuna και Abdulla Mahzoom Majid επειδή αποκάλεσαν τον Μόντι «κλόουν», «τρομοκράτη» και «μαριονέτα του Ισραήλ» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ως απάντηση σε ένα βίντεο που τον δείχνει να επισκέπτεται τα ινδικά νησιά Lakshadweep, βόρεια των Μαλδίβων, για την προώθηση του τοπικού τουρισμού.

Το Νέο Δελχί κάλεσε τον απεσταλμένο των Μαλδίβων Ibrahim Shaheeb, μια ημέρα αφότου η αποστολή της Ινδίας στο Μαλέ «διατύπωσε με έντονο τρόπο της ανησυχίες της» στο υπουργείο Εξωτερικών των Μαλδίβων την Κυριακή, ανέφερε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Ινδός Ύπατος Αρμοστής στις Μαλδίβες Munu Mahawar πραγματοποίησε επίσης μια «προκαθορισμένη» συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών των Μαλδίβων τη Δευτέρα, ανέφερε η ινδική αποστολή στο X.

Ο τουρισμός αποφέρει το μεγαλύτερο συνάλλαγμα στις Μαλδίβες, με την Ινδία και τη Ρωσία να στέλνουν τους περισσότερους επισκέπτες, περίπου 209.000 η καθεμία πέρυσι.

Οι Μαλδίβες στοχεύουν στα 2 εκατομμύρια αφίξεις για το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή